Болсонаристите, които бяха в основата на размириците в Бразилия, се

...
Болсонаристите, които бяха в основата на размириците в Бразилия, се
Коментари Харесай

Враговете на машинното гласуване в България и по света си приличат

Болсонаристите, които бяха в основата на размириците в Бразилия, се сплотиха с желание да всеят ужас във връзка с изборните резултати, най-много създавайки настроения срещу машинното гласоподаване, довело в доста страни до появяването на подправена информация. 

Привържениците на крайнодесния някогашен бразилски президент, които атакуваха в неделя постройките на институциите в столицата Бразилия, желаеха достъп до изходния код на електронните урни, откакто техният водач изгуби с дребна разлика президентските избори тази есен в съревнование с Лула.

И те не са единствени. В Съединени американски щати, Франция, България и Филипините също имаше дезинформационни акции, които повдигнаха въпроса заслужават ли доверие машините за гласоподаване.

" Подобни сюжети с безредици и протести на фона на мъгляви теории, подхранвани от непрозрачни технологии, са прекомерно рискови за стабилността на демокрациите по света ", предизвести в диалог с Агенция Франс Прес Грегъри Милър, съосновател на института OSET - неправителствена организация от Съединени американски щати, която се афишира за потребление на транспарантни технологии за гласоподаване.

Бразилия употребява електронни урни от 1996 година, само че различията към тях датират неотдавна, основно поради изказвания на Жаир Болсонаро, че те дават опция за изборни измами.

Не бе открит обаче нито един значителен пробив в сигурността. Политическите партии, правораздаването и въоръжените сили бяха упълномощени да ревизират изходните им кодове, тествани в същото време и от специалисти.

Изходният код съставлява съвкупността от указания, изграждащи компютърната стратегия, посредством която урните броят гласовете.

 

Влиянието на Тръмп

Безпочвени рецензии против изборната система, отвод да се признае провалянето... Размириците в Бразилия припомнят щурма на Капитолия в Съединени американски щати на 6 януари 2021 година

Привърженици на Доналд Тръмп твърдяха тогава, че машини за гласоподаване са били манипулирани за да работят в интерес на противника му Джо Байдън – обвинявания, опровергани нееднократно, в това число в съдилищата.

По мотив междинните избори от края на 2022 година някои републиканци приканиха да бъде предпочетено ръчното преброяване.

Според данни от изследване, оповестени през 2018 година в университетското издание " Елекшън лоу джърнъл ", обаче ръчното преброяване не е толкоз несъмнено като машинното.

Тези обстоятелства не попречиха на Стив Банън - някогашния сив кардинал на Доналд Тръмп, изпаднал в недружелюбност - да се включи в разпространяването на подправени вести наред с близки на Болсонаро.

След като съобщи през ноември, че електронните урни в Бразилия се употребяват за " кражба на избори ", в неделя Банън назова последователите на Болсонаро " борци за независимост ". 

 

Франция и България

Пригласяйки на теориите оттатък Атлантика, френският крайнодесен политик Флориан Филипо съобщи наскоро, че електронният избор " значи подозрение, измами, безпорядък ". Думи, звучащи като продължение на неправилните изказвания, че Еманюел Макрон е спечелил президентските избори през 2022 година благодарение на бъгове в системата за електронно гласоподаване.

" Да премахнем напълно машинното гласоподаване във Франция ", добави Филипо, макар че става дума за прекомерно лимитирана процедура в страната.

Подобно съмнение има и в България.

През 2021 година тази източноевропейска страна вкара машинно гласоподаване на фона на съмнения за обилни измами с елементарните урни.

България обаче преразгледа това решение, откакто дезинформационни акции, водени по-специално от политически партии, накърниха доверието на необятната общност към тази система.

Предвид тези опасения демокрациите би трябвало " незабавно " да създадат изборната си инфраструктура напълно транспарантна, счита специалистът Грегъри Милър.

Други приканват да бъдат събрани материални доказателства, с чиято помощ доверието да се увеличи.

" Ние настояваме да има физически документи, които удостоверяват желанието на гласуващия " и дават след това опция за инспекция на резултатите от машините за гласоподаване " с огромна бистрота ", уточни пред Агенция Франс Прес машините за гласоподаване Памела Смит, оглавяваща американската неправителствена организация " Верифайд воутинг ".

" Към тази цел би трябвало да се насочи всяка страна ", сподели тя и добави: " Резултатите от едни избори (...) не трябва да се компрометират от тези, чийто глас се чува най-силно ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР