Болшинството - 61 на сто анкетирани от Българската търговско-промишлена палата

...
Болшинството - 61 на сто анкетирани от Българската търговско-промишлена палата
Коментари Харесай

Анкета: 61% от фирмите очакват, че ще оцелеят от кризата

Болшинството - 61 на 100 интервюирани от Българската търговско-промишлена палата компании, на въпроса какви са прогнозите им за бизнеса им до края на годината декларират, че чакат, че ще оцелеят, само че няма да стигнат равнищата преди пандемията; 14 на 100 показват, че ще доближат до равнището им от преди рецесията. Само за дребна част (4 на сто) рецесията основава пазарни благоприятни условия и те предвиждат, че имат по-добри резултати от преди нея.

Онлайн изследването на БТПП, обвързвано с въздействието на пандемията и оценката на ограниченията, подхванати от държавното управление в икономическата сфера, е направено през интервала 23 - 27 април измежду над 200 компании, браншови организации и районни покои, оповестиха от пресцентъра на работодателската организация. Това е следващото онлайн изследване на палатата по тематиката, предава Българска телеграфна агенция.

Според анкетата отрицателните трендове са налице при 6 на 100, които най-вероятно ще закрият компаниите. Малка част - 3 на 100, са отбелязали, че ще задържат бизнеса до края на годината, с цел да употребяват помощта от страната.

Необходимостта от взаимни решения на равнище Европейски Съюз, а не всяка страна да се изолира в оправянето с проблемите, вследствие от ковид, се показва като значимо изискване за икономическото възобновяване на страните. Гарантираното напредване на артикули, първични материали и капитали, както и поетапно облекчение на ограниченията са измежду водещите цели маркирани от членовете на БТПП.

Сериозна част от тях - 38 на 100 считат, че политиките би трябвало да са ориентирани към стимулиране на вътрешния пазар и вътрешното търсене в границите на страната.

Бизнесът не е единомислещ в оценката си за икономическите ограничения, които досега са обявени от държавното управление и това проличава в разнопосочните отзиви, показват от БТПП. За 40 на 100 от участвалите в анкетата са нужни спомагателни ограничения.

Според 25 на 100 от интервюираните, ограниченията са уравновесени, на фона на опциите на бюджета и размера на стопанската система на страната ни. Около 20 на 100 считат, че ограниченията са несъразмерни или ги дефинират като на вятъра разходвани средства, без действителен резултат върху стопанската система. Част от фирмите смятат, че ограниченията са закъснели и са показани постфактум. Има изразени отзиви, че е нужен фокус към най-пострадалите браншове у нас, като да вземем за пример туризма.

Национален статистически институт: От мярката 60/40 са се възползвали 17.6% от мениджърите в местата за настаняване

От финансовите принадлежности, които държавното управление показа, фирмите дефинират като най-полезна мярката за необезпечени заеми за обезпечаване на ликвидност на дребните и междинните предприятия /МСП/ до 300 000 лева - съгласно 34 на 100 от интервюираните. Безлихвените заеми за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се също са избрани като значима мярка за превъзмогване на рецесията.

В анкетата компаниите означават, че за някои от схемите лихвените равнища до 10 на 100 са прекомерно високи, а достъпът до средствата е извънредно комплициран.

Част от предложенията на членовете на Палатата включват и основаването на указател, в който да бъдат обявявани заемите, които са взети, посредством инструментите за справяне с COVID-19, с цел да се ограничи кредитирането на свързани лица и компании и да има проследимост на средствата, показват от БТПП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР