Болниците - частни и държавни, алармираха, че са изправени пред

...
Болниците - частни и държавни, алармираха, че са изправени пред
Коментари Харесай

Красимир Грудев: С 20 до 50 на сто намалени бюджети ще получат болниците през януари

Болниците - частни и държавни, сигнализираха, че са изправени пред съществени финансови усложнения поради понижените си бюджети на прага на петата Covid  вълна .

" Касата ( НЗОК) за следващ път се пробва да манипулира с цифрите и да се пробва да пести зметка и на гърба на лечебните заведения.

Да, в този момент не е по-натоварено от предишния януари, лекуването е по-леко, пациентите пролежават малко по-малко. Но ние приказваме за парите ни от декември , когато лекуахме още Делта разновидността. Точно за този декември парите бяха мощно орязани и бюджетите на лечебните заведения ще са с 20 -  до 50 % по-ниски , тъй че ние в този момент това ще получим в края на януари... ", разяснява тематиката пред БНР  Красимир Грудев, ръководител на Националното съдружие на частните лечебни заведения.


Грудев добави, че чака това решение на НЗОК да бъде преразгледано .

Защото то се опира на фактически отработените действия на лечебните заведения приблизително аритметично за предходната година, да,  само че към тях се добавяха всеки месец и парите за така наречен неподходящи условия на работа или обезщетенията до 85 на 100 или 100 % за лечебните заведения, които бяха ангажирани с лекуването на Covid пациентите. Сега такава обезщетения не са планувани - отплата за Covid лекуване няма да се получи ", разясни Красимир Грудев.

По думите му с близо 45 - до 60 хиляди лв. по-малко ще получи тяхната болница - това е частната пловдивска болница " Тримонциум ".

От Сдружението са алармирали за тези проблеми в Народно събрание на НЗОК и чакат в даден миг да ги поканят за диалози.

1200 са интензивни кревати в страната , като сега са ангажирани към 600 кревати, тъй че терзание ще има в случай че се мине броя от 800- 900 претовареност на леглата, разяснява още Грудев.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР