Болката в китката обикновено се причинява от навяхвания или фрактури

...
Болката в китката обикновено се причинява от навяхвания или фрактури
Коментари Харесай

Какво причинява болка в китките?

Болката в китката нормално се предизвиква от навяхвания или фрактури от неочаквани пострадвания.

Въпреки това болката може да бъде породена и от дълготрайни проблеми като повтарящо се напрежение, артрит и синдром на карпалния тунел, написа

Причини

Увреждането на която и да е част от китката може да причиниболка и да повлияе на способността за потребление на китката и ръката.

Внезапни удари

Нараняванията в тази област постоянно се предизвикват от рухване напред върху протегната ръка. Това може да аргументи изкълчвания, разтягания и даже фрактури. Скафоидната фрактура е фрактура, която се получава в костта на китката от страната на палеца. Този вид фрактура може да не се покаже на рентгенови фотоси незабавно след пострадването.

Повтарящ се стрес

Всяка активност, която включва повтарящо се придвижване на китката, от удряне на топка за тенис или свирене на виолончело до шофиране, може да възпали тъканите към ставите или да докара до фрактури от стрес, изключително когато вършиме придвижването с часове, без да вършиме отмора. Болестта на Де Quervain е повтарящо се пострадване от стрес, което предизвиква болежка в основата на палеца.

Артрит

Остеоартрит. Този вид артрит поражда, когато хрущялът, който омекотява краищата на костите, се разпада с течение на времето. Остеоартритът на китката е необичаен и нормално се среща единствено при хора, които са наранявали китката си в предишното.

Ревматоиден артрит. Нарушение, при което имунната система на тялото нападна личните си тъкани. Ревматоидният артрит нормално включва китката. Ако едната китка е наранена, другата нормално също.

Други болести и положения

- Синдром на карпалния тунел. Синдромът на карпалния тунел поражда, когато има нараснал напън върху междинния нерв, когато той минава през карпалния тунел, проход от страна на дланта на китката.

- Ганглиозни кисти. В множеството случаи тези кисти на меките тъкани се появяват от страната на китката надалеч от дланта. Ганглиозните кисти могат да бъдат мъчителни и болката може да се утежни или усъвършенства с интензивност.

- Болест на Киенбок. Това разстройство нормално визира възрастни и включва напредващ колапс на една от дребните кости на китката. Появява, когато кръвоснабдяването на тази кост е прекратено.

Предотвратяване

Невъзможно е да се предотвратят непредвидимите събития, които постоянно предизвикват пострадвания на китката, само че тези съществени препоръки могат да предложат известна отбрана:

Изградете издръжливост на костите

Получаването на съответни количества калций - 1000 мг дневно за множеството възрастни и най-малко 1200 мг дневно за дами над 50 години - може да помогне за попречване на фрактури.

Избягвайте рухвания

Падането върху протегната ръка е главната причина за множеството пострадвания на китката. Носете подобаващи обувки, с цел да предотвратите рухване. Премахнете рисковете във вашия дом.

Осветете жилищното пространство. Поставете дръжки в банята и парапети на стълбите, в случай че е належащо.

Носете защитно съоръжение за спортни действия.

Носете ленти за китки за високорискови действия като футбол, сноуборд и ролкови кънки.

Обърнете внимание на ергономичността

Ако прекарвате доста време в работа с клавиатура, правете постоянни почивки. Когато пишете на клавиатурата, дръжте китката си в спокойна, в неутрална позиция. Ергономична клавиатура и поставка за китки от пяна или гел могат да оказват помощ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР