Боливийски прокурори разследват 35 членове на католическата църква, след като

...
Боливийски прокурори разследват 35 членове на католическата църква, след като
Коментари Харесай

Боливия разследва 35 членове на католическата църква за сексуални посегателства

Боливийски прокурори проверяват 35 членове на католическата черква, откакто повече от дузина жертви ги упрекнаха в полови похищения, оповестиха управляващите.


Изявлението идва в миг, в който страната е разтърсена от признанията за злоупотреби, открити в персоналния дневник на испански духовник, който умря в Боливия през 2009 година след десетилетия работа там.

" В момента 35 души са упрекнати и се проверяват ", съобщи на конференция Даниела Касерес, началник на отдел в боливийската основна прокуратура.

" Имаме 17 души, разпознати жертви, само че от почитание и като защитна мярка за отбрана на жертвите няма да даваме съответни детайлности ", добави тя, представена от Агенция Франс Прес.

Прокурорите започнаха следствието след репортаж на испанския всекидневник " Ел Паис " през април за починалия испански духовник Алфонсо Педрахас, чийто дневник демонстрира, че е злоупотребил с повече от 80 малолетни в Боливия, където е живял от началото на 70-те години на предишния век.

В дневника си Педрахас отбелязва също, че висши духовници са знаели за закононарушенията му и са си мълчали.

Във вторник прокурорите потвърдиха, че копие от дневника на Педрахас им е било предоставено от Обществото на Иисус в Боливия.


Но Касерес съобщи, че дневникът не е цялостен, има изчезнали страници, а някои пасажи са зачеркнати и изтрити.

Тя съобщи, че боливийските управляващи ще се опитат да получат цялостния документ или ще изискат подпомагане от испанските прокурори.

В писмо, оповестено в средата на юни от боливийския президент Луис Арсе, папа Франциск изрази своя " позор и смут " от половите похищения, осъществени от духовниците, и даде обещание да хвърли светлина върху случилото се.

Правителството на Арсе е разискало с Ватикана нуждата от възстановяване на контрола, с цел да се предотврати влизането в страната на свещеници с история на полови закононарушения.

Католическата черква е основала и четири комисии, които да получават и обработват тъжби. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР