Болестите на стайните цветя се отразяват на външния им вид

...
Болестите на стайните цветя се отразяват на външния им вид
Коментари Харесай

Кои са най-честите болести по цветята

Болестите на стайните цветя се отразяват на външния им тип и в множеството случаи водят до гибелта на растението.

Развитието на заболяването най-често е резултат от неправилна грижа за зелен домакински любим, а постоянно срещаните признаци се демонстрират под формата на неприятен напредък, увяхване, намаляване на защитните сили, поява на петна по листата и липса на разцвет.

Чести неточности на начинаещите флористи:

- прекалено или незадоволително поливане;

- погрешно дозиране на торовете;

- прекомерно висока - прекомерно ниска температура или мокрота на околната среда;

- липса или остатък на слънчева светлина или нечиста поцва от улицата.

Най-честите цветни заболявания 

Мухъл

Цветната мухъл в саксия се предизвиква от гъбички, които лимитират достъпа на влага и О2 до корените. Това е много постоянно срещано заболяване, на което растението реагира посредством пожълтяване на листата, окапване на цветове и угнетяване на растежа.

Алтернария

Причинява се от микроскопични гъбички като Алтернария. Симптоми: поява на овални или кръгли петна върху листна плоча с размер към 1 см, жълт, червен или кафяв. С течение на времето петната порастват, листът изсъхва и пада.

Причина: неприемливи условия на задържане, защото патогенът заразява отслабените растения. Най-податливи на алтернария: дизиготека, фатсия, антуриум, гербера, орхидеи, папрати, коледна звезда, някои типове палмови дървета.

Антракноза

Симптомите се демонстрират като петна по младите листа, които последователно се популяризират към стъблата. По повърхността на леторастите и листата могат да се видят некротични червено-кафяви или сиво-кафяви петна и черни точки от спороносене на гъбички, които по-късно се сливат, което води до гибелта на цветето.

Заболяването е особено за тропическите региони с парещ и доста мокър климат. При неуместни условия патогенът не се демонстрира по никакъв метод.

Най-често инфектирани: фикуси, дифенбахия, орхидеи, палми, някои луковични, антуриум и кактуси.

Фузариум - черен крайник

Това заболяване на цветя на закрито се предизвиква от нападателната гъба Фусарюм, която е същински див звяр, отделяйки мощен токсин сега на офанзива. Гъбата визира най-вече стъблото на младите растения, причинявайки развиването на по този начин наречения черен крайник, вследствие на което стъблото почернява, изтънява и се къдри.

Процесът от зараза до признаци и гибел на растенията е бърз, от време на време лишава единствено няколко часа. В случай на заразяване на възрастни екземпляри, болестта протича съвсем безсимптомно, инхибира растежа и отслабва цветето. 

Най-податливи на черен крайник са теменужки, сенполии, цикламени, хризантеми, рози, бегонии. Трудно е за лекуване, затова е по-добре да унищожите растенията, а останалите здрави да третирате няколко пъти със систематичен фунгицид.

Късна болест

Гъбично заболяване, което най-често се предизвиква от нечиста почва. Излишната влага може да утежни казуса.
 5 растения, които не би трябвало да отглеждате в дома си, в случай че имате домакински любим 5 растения, които не би трябвало да отглеждате в дома си, в случай че имате домакински любим
Хората от дълго време са уверени, че живите растения основават домакински уют и усъвършенстват настроението. Свързвайки се с природата, всеки човек се...

Признаци: липса на напредък, набръчкани листа, кафяви петна по стъблата и листата.

Най-често късната болест визира представители на семейство луковични, орхидеи, сенполия, хризантема, дифенбахия, спатифилум, драцена. Лечението е проблематично.

Брашнеста мана

Бял гъбичен разцвет по листата, който с времето потъмнява, образувайки черни точки от спорообразуване на гъбичките. 

Разпространението на брашнеста мана се благоприятства от топлия и прекомерно мокър въздух. Растенията се изолират, мощно засегнатите елементи се отстраняват, няколко пъти се третират с препарати, съдържащи сяра или лецитин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР