Богоявленските ритуали във Варна няма да бъдат отменени въпреки очакваното

...
Богоявленските ритуали във Варна няма да бъдат отменени въпреки очакваното
Коментари Харесай

Два кръста ще хвърлят във Варна на Богоявление

Богоявленските ритуали във Варна няма да бъдат анулирани макар предстоящото утежняване на времето. По традиция в морето ще бъдат хвърлени два кръста – от първа буна и от брега на кв. " Аспарухово ".

От 8,30 ч. в катедралния храм " Свето Успение Богородично " стартира тържествената литургия, която ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. След края й на площад " Св. св. Кирил и Методий " ще се организира боен обред с благославяне на частите и бойните им флагове. Богоявленското шествие ще премине от катедралата през площад " Независимост ", булевардите " Княз Борис І " и " Сливница " и през площад " Антон Новак " ще стигне до Алеята на възрожденците в Морската градина. Там с боен обред ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен на Първа буна в 11,30 ч. Там ще бъде хвърлен и кръстът, с цел да го извадят смелчаците.

Паралелната стратегия в " Аспарухово " стартира с литургия в 9,30 ч. в храма " Св. цар Борис ". В 11,30 ч. от храма ще тръгне литийно шествие. То ще премине по улиците " Найчо Цанов " и " Кирил и Методий " и ще стигне до стоянката на кораба " Академик " на канала море – езеро. Осветеният богоявленски кръст ще бъде хвърлен там в 12,30 ч. Желаещите да вземат участие в конкуренцията за изваждането му би трябвало да се явят сред 10,30 и 11,30 ч. на кораба за медицински обзор. /kmeta.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР