Богатите общини у нас стават все по-богати, а бедните все

...
Богатите общини у нас стават все по-богати, а бедните все
Коментари Харесай

Богатите общини у нас стават все по-богати, а бедните все по-бедни

Богатите общини у нас стават все по-богати, а бедните все по-бедни. Това демонстрира шестото следващо проучване на районите у нас на Института за пазарна стопанска система. Според изследването общият напредък на стопанската система и осъществените бюджетни остатъци по този начин и не доближават директно до хората, които не схващат за какво това се случва. В каква обстановка се намират общините и по какъв начин това се отразява на налозите и образованието ни, вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

За поредна година София остава градът с най-силна стопанска система у нас, следвана от Габрово, Стара Загора, Варна и Русе. Обратно - в дъното на класацията са Сливен, Силистра и Кърджали. Разликата сред творби БВП в най-бедната и най-богатата община у нас е 4,5 пъти, като се следи наклонност за увеличение на тази разлика.

Хората в Силистра всеки ден се усещат на гърба си нежеланото състояние на общината, в която живеят.
Марияна Георгиева: Работа тук няма доста, а даже и да има, то тя не е добре заплатена. Лидия Иванова: Затваряне на хранителни магазини, на плод-зеленчуци, където се мине може да се види - дава се под наем-продава се.Повечето от хората нямат опция да си купят каквото и да е към този момент - тъй като затварят предприятия, да не приказваме за ниските заплати, в случай че ги има - това ще е добре. Пламен Беремски:Аз като татко на три деца, изучих и трите отидоха в чужбина, споделят ми, тате, по-добре да работим за 15 евро на час, в сравнение с за 15 лв. дневно.
Най-високото разграничение сред богати и небогати общини до момента е достигано в пика на икономическата рецесия през 2010 година - съвсем пет пъти.
Десислава Николова: Виждаме компактни територии, в които безработицата остава над 25%, огромна част от тези територии са в Северозападна България, в Северна Централна България, само че и в Южната част на страната покрай южната ни граница.
София е единственият район в страната, където заплатите са над междинните. Единствено в тази област повече от половината от хората получават над 1000 лв..

Според Николова би трябвало да се търси решение за справяне с неравенството в общините посредством децентрализацията, т.е да се даде късмет на локалната власт сама да ръководи средствата си. В момента локалната власт няма тласък да притегля нови вложители, които пък биха донесли съответния напредък на региона.
Десислава Николова: В момента за жалост тласъците са доста изкривени и локалната власт е напълно фокусирана върху асимилиране на европейски средства, които не постоянно водят до нови работни места.
Икономистът припомня, че еврофинансирането ще завърши единствено след две години и по тази причина би трябвало още занапред да се мисли какво ще се случи след това. Една от общините, които най-вече разчита на нови вложения, е Пловдив, точно там и безработицата понижава най-силно.
Явор Алексиев, икономист: Пловдив е региона, която бихме определили като най-бързо разрастващата се през последните години и това, което виждаме като данни на пазара на труда, отразява този факт.
Тенденцията, която от института регистрират е директната взаимозависимост от положителното обучение и развиването на съответния район. В районите със слаба стопанска система отпадналите от учебно заведение и неприятните оценки са повече. Средният % на отпадналите сега е 2,86% като нараства през последните три години.
Зорница Славова: Има десетократна разлика и приказва за големи разлики сред районите, които очевидно не могат да се изчистят от политиките подхванати през последните години.
За да компенсират дефицита на средства сега, общините покачват налозите си демонстрират данните на ИПИ.
Петър Ганев: Причината да се случва това нещо, както споделих, е неналичието на съответен личен запас на общините данъчен, в някои е 5%, в други е 10%. Дали София може да покрие личната си капиталова стратегия, най-вече ориентирана към новите квартали. Еми не може. Друг е въпроса дали ще вдигнат налозите, може би няма да го създадат, само че е реалност, че даже най-голямата община не може да откри запас за личната си капиталова стратегия.
Според проучването сега в 62% от областите има нарастване на локалните налози, в 30% са се запазили старите, а едвам в 8 на 100 от случаите налозите понижават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР