Богатата тридневна програма, организирана от Община Свищов, по повод 160

...
Богатата тридневна програма, организирана от Община Свищов, по повод 160
Коментари Харесай

Тридневното тържествено честване на 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов завърши в Свищов с концерт-спектакъл на Държавна опера Русе

Богатата тридневна стратегия, проведена от Община Свищов, във връзка 160 години от рождението на бележития проф. Иван Шишманов завърши със особено квалифициран за случая концерт-спектакъл „ По течението на синия Дунав “ на Държавна опера Русе.

Директорът на Операта Пламен Бейков откри тържествения концерт, като показа, че името му – „ По течението на синия Дунав “ е въодушевено от паневропейската концепция, за която е труженик още проф. Иван Шишманов.

Небезизвестен факт е, че през далечната 1926 година във Виена се организира Първия конгрес на паневропейското придвижване, което сплотява поети, есеисти и новелисти от 24 страни. На този конгрес проф. Иван Шишманов е определен и за вицепрезидент на централния съвет на Паневропейското придвижване и произнася удивително слово.

В унисон с тази концепция, оркестърът на Държавна опера Русе, с основен диригент Димитър Косев подари музикално странствуване на присъстващите, преминавайки през всички страни по течението на река Дунав. Пътуването стартира от Виена и „ Пролетни гласове “ на Йохан Щраус, мина през Унгария и Германия, спря се в Сърбия и Румъния, и разумно приключи в България с „ Ръченица “ от Петко Стайнов, „ Малък марш “ на Панчо Владигеров и „ Българи от остаряло време “ на Асен Карастоянов.

В осъществяването на част от творбите взеха присъединяване солистите – Иван Пенчев, Даниела Караиванова Теодора Чукурска, АдреанаНиколова и Стоян Стоянджов, които в допълнение способстваха за вълнуващите страсти и приятни прекарвания на публиката.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР