БОЕЦ поиска правителството незабавно да отзове бившия шеф на КПКОНПИ

...
БОЕЦ поиска правителството незабавно да отзове бившия шеф на КПКОНПИ
Коментари Харесай

БОЕЦ иска Пламен Георгиев да бъде отзован като консул във Валенсия

БОЕЦ изиска държавното управление неотложно да отзове някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев като общоприет консул на България във Валенсия и да го освободи от дипломатическа работа. Организацията ще препрати и сигнала си до ГДБОП, че Георгиев е прикрил резултатите от инспекцията на приходите на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

През юни 2021 година " Сега " попита служебния кабинет каква е оценката за работата на Пламен Георгиев и дали той ще бъде отзован като консул. Тогава отговорът бе - нямаме информация по въпроса.

Пламен Георгиев бе изпратен във Валенсия, откакто се развихри скандал към имотното му положение. Пръв за евтините парцели алармира " Биволъ ". Както " Сега " писа, Георгиев и брачната половинка му са сключили три покупко-продажби под данъчната оценка на парцелите. През 2012 година те са закупили апартамент от 99 кв. и два гаража за 207 318 лева при данъчна оценка от 264 310 лева, а през 2014 година са придобили още един гараж за 6845 лева при данъчна оценка 17 158 лева Най-крупната покупка е от 2017 година, когато Георгиеви получават жилище от 156 кв. м с две тераси - от 48 и 187 кв. м. Жилището е на три равнища. Данъчната оценка за него е 452 786 лева, а договорката е подписана за 293 374 лева После е платен и гараж за 10 000 лева с оценка 42 134 лева

Според Георгиев и двата апартамента всъщност са купени над данъчни оценки, макар че в нотариалните актове написа друго. Жилището, закупено през 2012 година, не било с данъчна оценка 264 310 лева, както по " незнайни аргументи " за Георгиев пишело в акта. Истинската данъчна оценка съгласно шефа на антикорупционната комисия била 165 192 лева, както пишело в ново уверение, издадено едвам на 28 март 2019 година Не е ясно за какво Георгиев смята за достоверен документ, издаван през 2019 година, за договорка, сключвана през 2012 г. 

Още по-нередовен се оказва нотариалният акт за тризонета. Според шефа на антикорупционната комисия покривът от 187 кв. м напълно умишлено не е вписан в обществената декларация за имуществото му, тъй като не бил негов, а се води общи елементи. По тази причина терасата не е част от жилището и не може да бъде обект на самостоятелни собственически права, твърди Георгиев. Затова от данъчната оценка на парцела - 452 786 лева, трябвало да се извади цената на покрива - 197 449.70 лева Така крайната данъчна оценка на парцела по договорката ставала 255 306 лева - т.е. под платената 293 374 лева

Това пояснение е, меко казано, необичайно. Ако терасата не може да бъде обект на самостоятелни собственически права, както твърди Георгиев, поражда въпросът за какво е включена като негова благосъстоятелност в нотариалния акт. Ако терасата е изключена от договорката, не би следвало да е включена и в дадената висока данъчна оценка за парцела. Георгиев не изяснява по какъв начин са вероятни тези разминавания, а единствено се базира на процедура на Върховния касационен съд, според която характерностите на покривите като общи елементи на постройките не се били променяли даже когато са ползвали единствено от един от обектите в постройката. " На това съображение е явно, че припадащите се на терасата-покрив 197 449.70 лева следва да бъдат приспаднати от данъчната оценка на обекта ", акцентира Георгиев. Кадри на bTV демонстрираха, че на процедура терасата се явява като вътрешна за парцела и е използваема. Ниската цена на закупения през 2014 година гараж Георгиев оправдава с неналичието на изясненост в Закон за устройство на територията за тези обекти. Те не били възприемани като кадърен обект на право на благосъстоятелност до промени в Закон за устройство на територията, признати през 2015 година, и жителите заплащали за такива паркоместа на личен риск. Георгиев не е обяснил за какво и гаражът, платен през 2017 година, когато към този момент е имало изясненост за тези обекти, е доста под данъчната оценка.

По-късно две инспекции на община Слатина потвърдиха, че съвсем 60 кв. м навеси върху терасата са противозаконни. Бе направена заповед за срутване. Втората инспекция бе разпоредена от кмета на София Йорданка Фандъкова, откакто тогавашният началник на строителния надзор в София Влади Калинов приключи процедурата по събарянето им и поради това бе заставен да подаде оставка. После Калинов стана началник на ДНСК.

Очевидно Пламен Георгиев се радваше на особена респект при ръководството на Бойко Борисов, тъй като стана консул във Валенсия, макар лимитираните си знания и съмнителния документ за притежаване на испански език, както и митингите на живеещите в Испания българи. И има за какво.

Най-шумното дело в кариерата на Пламен Георгиев като прокурор е от 2012 година, когато наблюдава дело за корупция в организация " Митници ", по което са подслушвани високопоставени служители. Тогава излезе записът  " Мишо Бирата ", в който се чува по какъв начин министър председателят Бойко Борисов подрежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да приключи инспекцията в пивоварна " Леденика "  на Михаил Михов, тъй като е " поел ангажимент да не го закача ". Този отвод на Георгиев да проверява записа стана главен трамплин в кариерата му. Първо беше зам.-министър на правораздаването в първото държавно управление на Борисов, след това стана началник на комисията за конфискация на нелегално добитото имущество, а откакто тя се вля в новия антикорупционен орган КПКОНПИ, Георгиев го оглави.

Като началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев трябваше да проверява и сигнал на БОЕЦ против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който за няколко месеца от притежател на остарял „ Опел ” стана мултимилионер с активи за десетки милиони в разнообразни компании и медии. Тогава той разгласи, че „ Пеевски е най-чистият човек в страната ” и приключи инспекцията.

Същото бе решението му и във връзка с инспекцията на приходите и парцелите на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

За тези решения БОЕЦ сезира ГДБОП, само че досега няма резултат от инспекцията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР