Боеспособността на Въоръжените сили на Украйна се е влошила заради

...
Боеспособността на Въоръжените сили на Украйна се е влошила заради
Коментари Харесай

„Вашингтон Пост“: Готовността на Киев да започне дългоочакваната пролетна офанзива е под въпрос

Боеспособността на Въоръжените сили на Украйна се е влошила поради загубите през изтеклата година, което слага под подозрение опцията за украинско контранастъпление, написа в.

Много от най-опитните бойци са напуснали бойното поле, което е предиздвикало някои украински публични лица да се усъмнят в готовността на Киев да стартира дълго чаканата пролетна атака, написа изданието като се базира на украински бойци и чиновници в Киев, поискали да останат анонимни.

Представители на Съединени американски щати и Европейски Съюз, представени от " Вашингтон Пост ", считат, че от началото на пълномащабната съветска инвазия са убити или ранени до 120 000 украински военнослужещи (Киев не оповестява публично за загубите). Според същата оценка съветските въоръжени сили са изгубили към 200 000 души убити и ранени, отбелязва изданието.

" Като оставим настрани статистиката, притокът на неопитни мобилизирани, пратени на фронта, с цел да компенсират загубите, е трансформирал профила на украинските сили, които съгласно бойците на терен страдат и от главен дефицит на муниции, в това число артилерийски снаряди и минохвъргачки ", написа вестникът.

Това слага под подозрение възможна контраатака от страна на украинските сили, счита изданието.

Дори и с нови оръжия и образование американските военни считат, че украинските сили са незадоволителни за нахлуване по целия великански фронт, където Русия е построила забележителна защита. Затова войските се образоват да намират недостатъци, които да им разрешат да пробият с танкове и бронирани машини, написа вестникът, представен от dir.bg.

Междувременно на фронта няма основни промени. Продължават яростните боеве в Донбас, където съветските войски са постигнали нищожен прогрес.

Руските войски са постигнали незначителни териториални триумфи североизточно от Купянск и напредват южно от Гряниковка. Също по този начин напредват и североизточно от Верхнекаменское (на 7 км източно от Северск), както и северозападно от Бахмут сред Дубово-Василевка и Богдановка. Руските войски са напреднали на нови позиции и югозападно от Бахмут по пътя Т0504 Константиновка-Бахмут, по който идват главните доставки за украинските сили в града.

Според американския институт за проучване на войната, който се базира и на данни от украинския общоприет щаб, съветските войски са насочили напъните си в посока Минковка (15 км северозападно от Бахмут). Това демонстрира, че те евентуално са напреднали по пътя Бахмут-Славянск, " с цел да стартират нахлуване още по-северозападно от Бахмут ".

" В покрайнините на Белогоровка съперникът, употребявайки с изключение на артилерия и танкове и авиация, непрекъснато нападна позициите на ВСУ ", съобщи ръководителят на Луганската регионална държавна администрация Сергей Гайдай.

" Ситуацията е комплицирана и в направленията Кремина и Сватово, само че врагът няма триумф там, няма забележителен прогрес. Като цяло обстановката в Луганска област е " устойчиво тежка, само че изцяло под надзор ", сподели той.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в Източна Украйна е " доста мъчно " и " доста мъчително "

" Както постоянно, и през днешния ден бях по отношение на нашите командири, с разузнаването ", сподели Володимир Зеленски в следващото си видеопослание - Много е тежко в източната част на страната - доста мъчително. Трябва да унищожим военната мощност на съперника - и ще го създадем. Белогоровка и Мариинка, Авдеевка и Бахмут, Угледар и Каменка - и на всички други места, където се взема решение нашето бъдеще. Където се води битка за нашето бъдеще, за бъдещето на всички украинци. Президентът на Украйна благодари на украинските военни, които пазят позициите, и също по този начин означи бойците от 92-ра обособена механизирана бригада " за сполучливите дейности край Бахмут ".

Междувременно вероятните претенденти за президент на Съединени американски щати от Републиканската партия Рон ДеСантис и Доналд Тръмп още веднъж се изрекоха по Fox News в интерес на намаляването на помощта за Украйна.

Губернаторът на Флорида съобщи, че по-нататъшното присъединяване в " териториалния спор сред Украйна и Русия " не е в полза на Съединени американски щати.

" В същото време Съединени американски щати имат доста жизненоважни национални ползи - отбрана на границите ни, превъзмогване на рецесията с готовността на армията ни, реализиране на енергийна сигурност и самостоятелност и усилването на икономическата, културната и военната мощ на Китайската комунистическа партия - само че по-нататъшното затъване в териториалния спор сред Украйна и Русия не е един от тях ", съобщи ДеСантис.

Освен това съгласно него на Украйна не би трябвало да се дават самолети и ракети с отдалечен обхват на деяние.

" Съединени американски щати не трябва да дават помощ, която може да наложи разполагането на американски войски или да разреши на Украйна да взе участие в настъпателни интервенции оттатък границите си, а даването на F-16 и ракети с отдалечен обхват е изключено ", съобщи губернаторът на Флорида.

Според него сходни доставки " ни приближават до гореща война сред двете най-големи нуклеарни сили в света ". Освен това той счита, че политиката на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън е тласнала Русия към в действителност съюз с Китай.

От своя страна Тръмп съобщи, че размерът на помощта за Украйна, в случай че завоюва президентските избори през 2024 година, " значително ще зависи от резултата " от срещата му с съветския президент Владимир Путин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР