Бодрум. Петър Витанов е лектор на Световния туристически форум в

...
Бодрум. Петър Витанов е лектор на Световния туристически форум в
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Витанов: Възстановяването след COVID-19 минава през нови начини за правене на туризъм

Бодрум. Петър Витанов е преподавател на Световния туристически конгрес в Бодрум (Турция), на който водещи политици от Европа дискутират бъдещето на туризма след края на пандемията от COVID-19. Форумът се организира със специфичното присъединяване на някогашния английски министър председател Тони Блеър. Витанов, който е началник на групата на българските социалисти в Екологичен потенциал, взе участие като представител на Европейския парламент. Това оповестиха от пресофиса на евродепутата .

„ Щетите, които нанесе коронавирусът в международен проект за туризма са големи и възобновяване на бранша е значима задача пред Европа. Ако преди рецесията милиард и половина души от целия свят са пътували, то половината от тях бяха европейци или посещаваха Европа. Старият континент е и най-атрактивната дестинация за туристите от целия свят. Европа обаче понесе най-тежко рецесията и възстановянето ще е мъчно и евентуално дълго “, сподели Витанов по време на полемика, част от форума.

„ Туризмът е структуроопределящ бранш за Европейския съюз. Девет от 27-те страни членки образуват над 10% от Брутният вътрешен продукт от туризъм. Всяко едно евро, изкарано от туризъм, носи още 4,2 евро от съпътстващи действия като строителство, финансови услуги, превоз и доста други. Туризмът е и на процедура най-големият шеф – близо 11% от работните места в Европейския съюз са заети от хора, които намират реализация в бранша на туризма “, подсети още Петър Витанов.

И защото всяка рецесия е и опция, участниците във форума се сплотиха към концепцията, че е време за преоценка и на целите. Според Петър Витанов освен Европа, само че и България би трябвало да заложи на целогодишния туризъм.
„ Морският туризъм е най-попурярният у нас, само че рисковете при него са, че сезонът е къс и постоянно зависи от капризите на времето. Бъдещото преструктуриране на европейския туризъм е той да се трансформира в целогодишен артикул “, акцентира Витанов. Туризмът има и друга роля – той е опция за възобновяване, рехабилитация, предварителна защита и профилактика, счита още той.

„ След обществената и икономическата рецесия се видя, че има нужда и от т.нар здравен туризъм, който неизбежно ще стане част от живота на междинната европейска класа. Хората стартират от ден на ден да обръщат внимание на своето физическо положение, на метода на хранене, на спортуване, отмора. Те премислят и целите си – дали да почиват някъде стремително за една, две седмици или да отделят по-често време за ваканции измежду природата, в дребни обитаеми места, което отваря нов небосвод за развиване “, сподели още Витанов.
В този смисъл внимание заслужава балнео и спа туризма, които досега образуват едвам 6% от туристическите услуги, само че пък имат висок дял в облагата – 20%. При този вид туризъм се подсигурява и доход за общините от съпътстващи действия. Регионът на Балканите е извънредно удобен, тъй като има изворите и климатичните условия.

Не на последно място и като опция за развиване е екологичният туризъм. Европейците изпитват все по-голяма нужда да почиват на „ зелено “ или казано с други думи - да са измежду природата, край реки, езера, да спортуват и да се върнат към корените си.
Тридневният международен конгрес приключва на следващия ден с нова серия полемики за бъдещето на туризма след епидемията от COVID-19.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР