БНТ сезира международните институции в защита на медийната свобода. Това

...
БНТ сезира международните институции в защита на медийната свобода. Това
Коментари Харесай

БНТ сезира международните институции, министър Минеков отговори на позицията на медията

БНТ сезира интернационалните институции в отбрана на медийната независимост. Това се случва, откакто служебният министър на културата упрекна Българска национална телевизия в нарушаване на закона, в вероятно закононарушение и в застрашаване на националната сигурност.

А министър Минеков отговори на позицията на Управителния съвет на Българска национална телевизия и на журналистическите сдружения в публичната медия. Минеков съобщи, че не е заплашвал публицисти и видя опит за напън над работещите в Българска национална телевизия, тъй като са подчинени на генералния шеф.

Съвет за електронни медии от своя страна напомни, че всеки снабдител е самостоятелен във връзка с наличието, което дава.

Позицията на Управителния съвет на Българска национална телевизия идва след офанзивата от министъра на културата във връзка директно включване в настоящо предаване от конференция на ГЕРБ. Ръководството на Обществената телевизия дефинира обвиняванията на Минеков като неистини и безочливо и безогледно заплашване на публицисти.

" Никога до момента, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на публицистите, които по закон са самостоятелни и независими. Заплахи към публицисти е имало и преди в България, министри са си разрешавали да насочат нападки и закани. Никога обаче публицисти не са били приравнявани с нарушители ", се споделя в позицията на Управителния съвет.

" Как по този начин сме заплашили националната сигурност?! Това са безобразни обвинявания, безспорни неистини и трябваше УС и аз персонално да отвръщам. Няма да разреша да падне и капка подозрение, въпреки че това е решение на публицистичния екип, аз стоя с две ръце зад него. Изявлението на министър Минеков е цялостен тюрлюговеч, само че аз не смятам тази правна малограмотност за пропуск на обща просвета. Той не е задължен да познава Закон за радиото и телевизията, задължен е обаче да познава главните демократични права и свободи. Тоест, че не може да се меси в публицистичната политика и не може да атакува и да заплашва публицисти ", споделя Емил Кошлуков.

Министър Минеков побърза да опровергае изказванията за напън и съобщи, че към момента чака отговори на своите питания към Съвет за електронни медии:

" Заплахи към публицисти - по какъв начин тъкмо застрашавам публицисти? Никога публицистите не са били приравнявани с нарушители. Това Управителния съвет, под шапката на Директора. Кога съм споделя, че публицистите, било то в Българска национална телевизия или в които и да е, са нарушители. Търси сметка на публицисти - да съм търсил сметка от някого от вас или който и да е? Дори от Българска национална телевизия? Това е безогледно потъпкване на свободното слово. Аз ще поддържам свободата на словото. Насилието над публицисти даже и по длъжностен път не утвърждавам и това няма да се случи ", сподели министърът на културата Велислав Минеков.

От Съвета за електронни медии пък припомниха, че са дали отговор на питанията на Минеков още на 26 май. Там се споделя ясно, че всеки снабдител е самостоятелен във връзка с наличието си и намесата е равносилна на цензура. От друга страна директните включвания съставляват нормална процедура.

Служебният министър направи и връзка сред глобите по закона " Магнитски " и Емил Кошлуков, като съобщи, че той е бил в управлението на No Frame Media и към компанията трябвало да има рестрикции.

" Надявам се да изясни по какъв начин е попаднал там. Надявам се да ни опише за неговото наличие в TV7, за което отговаряше банкрутиралата КТБ и Цветан Василев. Може би и Делян Пеевски. Но желая да знам какво прави тук името му. Искам ДАНС и всички служби да схванат какво се случвало в този интервал и ще ги помоля да се задействат неотложно ", сподели министър Минеков.

Кошлуков на собствен ред отговори, че това са клюки.

" Ще диря отговорност с ангажирането на Минеков с разгласяването на такива оскърбителен обстоятелсва. Нищо правилно няма в това. Включително и по правосъден ред ще диря своите права. Бих посъвтвал Минеков, без, да имам това право, мигновено да сезира ДАНС, прокуратурата и който пожелае, с цел да ми наложи тези наказания, тъй като човек би трябвало да застава зад думите си ", сподели Кошлуков.

За дейностите на министъра Българска национална телевизия сезира Европейската комисия и Европейския парламент, посланици, институции и неправителствени организации, свързани със отбрана на медийната независимост и човешките права.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР