БНБ заедно с още 19 централни банки и надзорни институции

...
БНБ заедно с още 19 централни банки и надзорни институции
Коментари Харесай

БНБ настоява Еврокомисията стриктно да спазва банковото споразумение Базел III

БНБ дружно с още 19 централни банки и надзорни институции от страни от Европейския съюз изпрати писмо до Европейската комисия, с което упорства за прецизно съблюдаване на интернационалното банково съглашение Базел III. То се отнася до финансовите условия към банките и други индикатори, които имат директно отношение към стабилността им.

В писмото на централните банкери, върху което се е подписал и гуверньорът Димитър Радев, е посочено, че подготвяните промени в регулаторната рамка Базел III би трябвало да следват духа на актуалното съглашение, където ясно се регламентират условията за финансовите условия към банките и съотношенията на разнообразни други основни индикатори, които подсигуряват положителното им положение.

„ Пандемията от Covid-19 демонстрира, че по-устойчивите банки са по-способни да поддържат действителната стопанска система, даже и по време на рецесия “, написа още в писмото до Европейската комисия.

„ Както международната финансова рецесия, по този начин и пандемията демонстрираха взаимосвързаността сред стопанските системи в международен мащаб. Това, което се случи с високорисковите експозиции в Съединени американски щати, както и в град Ухан, засегна всички нас. В такава конюнктура за всички нас е за предпочитане въвеждането на минималните Базелски стандарти, с цел да се подсигурява устойчивостта, от която се нуждаем “, безапелационни са банкерите.

Базел III е интернационално регулаторно съглашение, което вкара набор от промени, предопределени да подобрят регулирането, надзора и ръководството на риска в банковия бранш.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР