БНБ може да определя такстите единствено за основна банкова сметка,

...
БНБ може да определя такстите единствено за основна банкова сметка,
Коментари Харесай

Стефан Христов: На потребителите би могло да се отрази единствено добре ако ДСК придобие Сосиете Женерал“

БНБ може да дефинира такстите само за съществена банкова сметка, съобщи в предаването " Преди всички " по " Хоризонт " Стефан Христов от фондация " Граждани без бюрокрацията ". От 1 август влязоха в действие новите цени за подобен тип сметка, съгласно които поевтинява тегленето на суми от банкомат на личната банка и нарастват таксите за тегленето на пари непосредствено от банковия офис.
" Такава платежна сметка може да има само лице, което в никакъв случай не е било клиент на банковата система. Мога да ви уверя, че и индивида, който рови в кофата, евентуално, някъде има сметка, която даже е и с негативно салдо. Той има сметка! Целта на основаването беше по евродиректива - да може хора, които не са клиенти на банковата система, по-лесно да могат да станат против някакви по-приемливи такси. Това са главно студенти, имигранти, пенсионери, на които им се превеждат суми по банков път ". 

" Сега сме очевидци - в последните десетина години - на съществени ограничавания за заплащанията в брой освен в България ", сподели специалистът и изясни, че самото поддържане на кеш е по-скъпо за банките, защото има съществени условия за сигурността в преноса, а и на касите. У нас се следи и наклонност хората по-често да се разплащат посредством картите си, а не да получават заплатата си в тях, само че да я теглят от банкомата, с цел да се разплащат в брой. Той предизвести хората, които пътуват в чужбина, че от време на време тегленето на валута, друга от тази в сметката, е скъпо и е по-евтино да се открие нова сметка в тази валута. 

Христов, който следи от близко развиването на банковия пазар, бе безапелационен, че обединяването на банки е позитивен развой. По мотив придобиването на Сосиете Женерал от Банка ДСК той съобщи:

" На потребителите би могло да се отрази само добре, както и за надзорния орган. Тъй като регулацията върху една финансова институция е извънредно тежка, и колкото по-голяма е една банка, толкоз по-лесна е за контрол ".
Експертът означи още, че банките все по-често оферират пакетни услуги към сметката
" Банките постановиха един модел, който беше употребен преди четири-пет години от мобилните оператори. Идеята е, че банковата сметка е един индивидуален артикул, който би могъл да бъде употребен, само че, в случай че към него се прибавят още няколко услуги, които биха били потребни на потребителя, плюс още няколко от които няма никакъв смисъл, само че като заряд би могло да бъде добавена стойност към това  - всичко се поставя в един пакет и цената е 4-5-6 - 20 лева, само че клиентът заплаща всеки месец обезпечено. Банковите пакети са една добра опция човек да реши кое му е належащо, какво може да му бъде от изгода. В доста до тези банкови пакети има застраховки, карти, електронно банкиране, отстъпки от търговски вериги... Човек в случай че реши кое би било най-адекватно за него, може да си понижим и таксите ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР