БНБ и банките в страната са започнали да прилагат и

БНБ и банките в страната са започнали да прилагат и ...

БНБ: И ние, и банките прилагаме ограничителни мерки по закона Магнитски


БНБ и банките в страната са започнали да прилагат и налагат ограничителни мерки на лицата, включени в списъка за санкции по закона "Магнитски". Това става ясно от  

Сред засегнатите са бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски. Техните имена бяха включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари, пише в съобщението на Централната банка. 

•Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки, добавят от БНБ.

Интересното е, че веднага след това от Централната банка пишат, че някои от тези мерки били предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC. Вероятно се имат предвид запорите, които бяха наложени на Васил Божков, на негови фирми и свързани с него лица по досъдебното производство по него. Паралелно с него върви и процедура по иск за конфискация на КПКОНПИ.

БНБ добавя и, че "установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура". Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.

В допълнение към това БНБ е изпратило до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на  българското Министерство на финансите.

"БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките", пишат от Централната банка.

Оттам подчертават необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Източник: segabg.com