БНБ и банките в страната са започнали да прилагат и

...
БНБ и банките в страната са започнали да прилагат и
Коментари Харесай

БНБ: И ние, и банките прилагаме ограничителни мерки по закона Магнитски

БНБ и банките в страната са почнали да ползват и постановат ограничаващи ограничения на лицата, включени в листата за наказания по закона " Магнитски ". Това излиза наяве от  

Сред засегнатите са предприемачите Васил Божков и Делян Пеевски. Техните имена бяха включени в листата със наказания на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Българска народна банка ползва ограничаващи ограничения при покупко-продажби и интервенции в сходство с откритите вътрешни правила и процедури и условията на Закона за ограниченията против изпиране на пари, написа в известието на Централната банка. 

•Съгласно изискана от банките и получена в Българска народна банка информация, всички банки в страната с открити сметки и настоятелен взаимоотношения с горепосочените лица към този момент са подхванали нужните ограничаващи ограничения, в това число блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки, прибавят от Българска народна банка.

Интересното е, че незабавно по-късно от Централната банка пишат, че някои от тези ограничения били предприети авансово на други учредения преди публикуването на листата на OFAC. Вероятно се имат поради запорите, които бяха наложени на Васил Божков, на негови компании и свързани с него лица по досъдебното произвеждане по него. Паралелно с него върви и процедура по иск за конфискация на КПКОНПИ.

Българска народна банка прибавя и, че " откритите вътрешни правила и процедури в банките и настоящата нормативна рамка дават опция за използване на плануванаъа в Закона за ограниченията против изпиране на пари процедура ". Тази процедура включва известяван от банките на дирекция „ Финансово разузнаване “ на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), прекъсване от ДАНС на избрана интервенция или договорка за период до 5 работни дни, известяван от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или забрана, изговаряне от съда в период до 24 часа.

В допълнение към това Българска народна банка е изпратило до всички банки инструкции за спомагателни дейности и ограничения във връзка с клиенти на банките, включвани в описи на OFAC или аналогични описи на  българското Министерство на финансите.

" Българска народна банка осведоми Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правораздаването, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за напътствията, изпратени до банките ", пишат от Централната банка.

Оттам подчертават необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, обвързвано с използването на сходни ограничаващи ограничения, предприемани от други страни, на национално равнище, с оглед неговото внасяне без в допълнение закъснение в идващото Народно заседание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР