Блю д‘Аверн (Bleu d'Auvergne) е много известно френско сирене, което

...
Блю д‘Аверн (Bleu d'Auvergne) е много известно френско сирене, което
Коментари Харесай

Блю д`Аверн

Блю д‘Аверн (Bleu d'Auvergne) е доста известно френско сирене, което се прави от краве мляко. Това е едно от сирената, които са предпазени от френското държавно управление във връзка с надзор на оригинала.

Блю д‘Аверн има мощен и изострен усет, само че в по-малка степен, в сравнение с останалите сини сирена. То е по-малко солено от своите събратя, с по-маслен усет и влажна текстура. Блю д‘Аверн е едно от най-известните сини сирена в света. Въпреки че е намерено относително скоро, славата на това сирене е голяма, а пред вкусовите му качества се прекланят редица кулинари и фенове на хубавата храна.

По стандарт сиренето Блю д‘Аверн се прави в два съществени размера:

- при първия питата е кръгла, с диаметър 20-тина см, височина 8-10 см и тегло към 2-3 кг;

- при втория общоприет размер питата е с диаметър към 10 см, височина 6-8 см и тегло, което варира от 350 г до 1 кг;

- сирена, които са направени с правоъгълна форма имат най-различни размери.

История на Блю д‘Аверн

Блю д‘Аверн има относително неотдавнашен генезис. Открито е в средата на 1850 година от френския производител на сирене Антоан Русел. Той вижда, че появяването на сини плесени върху изварата, която правел, ѝ придават неповторим усет и почнал да организира опити, с цел да дефинира по какъв начин да подтикне развиването на сходен тип доблестен плесен.

След няколко несполучливи опита, Русел открива, че потреблението на плесен от ръжен самун оказва помощ за основаването на характерните сини жилки. От друга страна, французинът вижда, че надупчването на изварата с игла подкрепя аерацията и мухълът предизвиква растежа си. Впоследствие, откритието и техниката за производството на Блю д‘Аверн се популяризират в целия регион.

 Блю д‘Аверн

В наши дни сиренето се подготвя посредством комплицирани механични процеси. Достига на възраст към четири седмици, съхранявайки се във влажни и студени мазета.

Избор и предпазване на Блю д‘Аверн

Блю д‘Аверн е известно по света сирене, което обаче към момента не е изключително публикувано в нашата страна. Може да се открие единствено в по-големи и профилирани магазини. Съхранявайте сиренето в ледник, добре увито, с цел да не изсъхва.

Блю д‘Аверн в кулинарията

Най-добре е сиренето да се употребява на стайна температура. Освен за независима консумация сиренето намира необятно приложение в кулинарията. Използва се за дресинги, само че и доста добре се съчетава с разнообразни ядки.

Блю д‘Аверн се съчетава идеално с десертни виновност, както и с Порт виновност. Другата алтернатива е да употребява с по-плътни и пикантни виновност. Както всяко синьо сирене, по този начин и Блю д‘Аверн ще се съчетае идеално с плодове. Сиренето доста добре се съчетава със спагети. За задачата сварете определено количество спагети с малко зехтин, а още до момента в който са топли поръсете с натрошеното сирене. Поръсете с червен пипер и поднесете.

Блю д‘Аверн може да се употребява за изработката на разнообразни запеканки, за поръсване на меса и зеленчуци. По предпочитание, можете просто да похапнете късче от сиренето, с филия самун и чаша алено вино.

Ползи от Блю д‘Аверн

Наскоро бе намерено, че всички сини сирена са потребни за сърцето. Учените, създали това изобретение, считат, че освен виното, само че и сините сирена са измежду основните аргументи за дълголетието на французите. Като горделив представител на това семейство, може да се счита, че Блю д‘Аверн също е потребен за здравето.

То е по-мазно от някои други сини сирена, по тази причина въпреки всичко не трябва да се прекалява. Разбира се, парче Блю д‘Аверн в композиция с чаша ароматно вино е една съвършена композиция, която в случай че не се използва доста постоянно, сигурно няма да навреди на здравето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР