Блокчейн е разпределена база данни, която се споделя по електронен

...
Блокчейн е разпределена база данни, която се споделя по електронен
Коментари Харесай

С блокчейн строим един изцяло нов свят

Блокчейн е разпределена база данни, която се споделя по електронен път в дигитален формат. Технологията набира скорост със своята решаваща роля в системите за криптовалути, като биткойн, стейбълкойн, етериум и други, за поддържане на сигурен и децентрализиран запис на транзакциите.  Важното при блокчейн е, че подсигурява честност и сигурност на данните.  Това стана ясно при започване на полемиката на третия панел “Blocks of chain disrupting businesses ” от софтуерната конференция Technovation 2022, която списание „ Мениджър ” провежда за пръв път. По време на диалога панелистите търсеха отговор на въпроса по какъв начин бизнесът може да се възползва от блокчейн технологиите и кои са положителните практики, модерирани от  Владислав Драмалиев , шеф на фондация Битхоуп и създател на Sofia Crypto Meetup.

Икономиката еволюира подтиквана от технологиите , безапелационна е  Деяна Недева , шеф „ Връзки с вложителите ” във фонда за рисков капитал Blockchain Valley Ventures.  „ Докато мениджърите и служащите бяха водещи през предишния век, от 90-те години до момента прекосяваме в платформена стопанска система – където данните имат голяма роля, както и инфраструктурата по събирането и потреблението им.  Третата стопанска система на бъдещето ще е протоколната, при която функциите са тотално разменени  и водещи са потребителите на тези данни, чийто пиедестал са блокчейн технологиите ”, предвижда Недева.

Основната характерност на блокчейна е сигурната технология и това ще обуславя растежа ѝ в бъдеще.  „ Световните разноски за блокчейн технология ще нарастват. Прогнозата за световния блокчейн пазар сочат, че той ще нарасне от 4.9 милиарда $ през 2021 година до 56.6 милиарда $ до 2026 година С други думи ще бъдем очевидци на голям годишен напредък от 56.9%. Очакванията са, че до 2027 година 10% от световния Брутният вътрешен продукт ще е асоцииран с блокчейн ”, разгласи мениджърът от Blockchain Valley Ventures.

Катализатори на напредък, счита Недева, ще бъдат вложения на огромни корпорации в блокчейн планове и на Venture Capital фондове в стартъпи, обусловени от растящата потребност за сигурност и доверие в търговията, финансите и supply chain и устрема за намаление на бизнес разноските.

Деяна Недева вижда главните приложения в областта на:

- банки и финанси – интернационалните заплащания, финансови пазари, търговски покупко-продажби, регулация и одит, обезпечаване, пране на пари и защита;

- държавната администрация – регистри, гласоподаване, налози, НПО;

- бизнес – Supply Chain, опазване на здравето, медии, недвижими парцели, енергиен бранш, превоз и логистика; 

- други браншове - като финансов мениджмънт и счетоводство, кибер сигурност, big data и loT.

Блокчейн е прелъстителен, тъй като основава благоприятни условия за ликвидност.  Отваря се един нов бизнес сегмент, насочен към банки, финанси, обезпечаване, финансови пазари, недвижими парцели и веригата на доставки. Сферите на приложимост са неограничени, поради сигурността и доверието, посочва  Ясен Янков , вицепрезидент Product Development в Nexo – компания за ръководство на цифрови активи в целия свят. „ Те са най-предпочитаната опция във финансовия свят, тъй като оферират бистрота и опция за елементарен одит на цялата система ”, прецизира той. Мнението му споделя и  Благовест Белев , създател на Blockchain.bg – първият фонд за вложения в криптовалути в България, който приветства отворените блокчейн системи. „ Тези мрежи имат максимален тласък да се развиват и да останат сигурни и устойчиви в отворена среда. Основната функционалност на тези системи е обвързвана с финансовия свят, където имат огромно приложение ”, допълни  Белев .

Основното преимущество на блокчейн е децентрализираната сигурност и доверие, съгласно участниците в панела.  Тя се реализира посредством линейното и хронологично запазване на новите блокове - те се прибавят към „ края “ на блокчейна, което прави извънредно мъчно връщането обратно или пък възможни промени в наличието на блока, в случай че по-голямата част от мрежата не е постигнала консенсус за това. Всеки блок съдържа собствен личен хеш код, който се основава от математическа функционалност, превръщаща цифровата информация в низ от числа и букви. Ако тази информация бъде редактирана по някакъв метод, тогава хеш кодът също се трансформира.

Според  Емилиян Енев , изпълнителен шеф и съосновател на ReCheck, самата сигурност, обвързвана с технологията, проследяемостта, прозрачността и отбраната на данните и невъзможността те да бъдат манипулирани вършат блокчейн прелъстителен за бизнеса. „ Другият аспект с голям капацитет е обвързван с автоматизацията, която се реализира от смарт контрактите, опцията да се записва актив и по-късно да се ръководи, да се вижда историята на продукта ”, споделя експертът. Той е на мнение, че нормално огромни компании гледат към блокчейн, като въвеждането му нормално стартира с пилотни планове.

Валентин Алексиев , Blockchain dApps architect в Quanterall показа, че новият шлагер в крипто света - NFT-тата, които са един самобитен документ за благосъстоятелност и дават право на достъп, разрешават регистрацията на парцели, коли, даже взривът им започва с изкуство. Причината за това е, че  липсват регулации за връзка сред физическия и цифров свят . Хората в блокчейн промишлеността се пробват да цифровизират всичко и да го автоматизират - когато се появят мостове сред блокчейн и физическия свят, ще се отприщи потреблението на тези документи и за физически активи.  Владислав Драмалиев  поясни, че сходни мостове към този момент се строят в доста страни, само че с друга скорост.

Валентин Алексиев  допълни, че сега се строи инфраструктурата на цифровите активи. Всичко, което е измислено от човечеството от Римската империя до в този момент по връзки на юридически и финансови институции, механизми - всичко сега се строи отначало върху блокчейн. Много неща към момента не са излезли на повърхността. В един миг ще се озовем в един блокчейн свят, който към този момент е издигнат и закъснелите да се включат ще би трябвало да употребяват към този момент построени услуги. Предприелите по-рано начинания ще могат да бъдат част от “строителите ”.  Ясен Янков  подчерта, че  блокчейн технологията ще става все по-често употребена, тъй като е елементарно да покажеш доверие, давайки опция за одит на цялата система - основен детайл, когато става дума за пари. Финансите на хората са второто най-важното нещо след здравето им и мъчно се печели доверие в тази посока, заключи той.

„ Дори и мениджърите на високо равнище да имат предпочитание за използването на технологията, виждам една негласна опозиция на равнище междинен мениджмънт. Затова постоянно системата се чупи и превъзмогването на отрицателните настройки на екипа се трансформира в огромно предизвикателство. Считам, че на тази технология би трябвало да се гледа като на една самостоятелна единица, несвързана със системата на корпорацията ”, поучава специалистът. Той счита, че технологията е налична, тъй като не е скъпа и са налични софтуерни библиотеки, които се развиват. Според Енев друго огромно предизвикателство е преосмислянето на някои транзакции и взаимоотношението с сътрудниците.

В края на полемиката се постановиха като заключения следните преимущества на блокчейна:

- сигурност  – след записването на транзакцията, нейната достоверност се ревизира от блокчейн мрежата. Хиляди компютри в мрежата удостоверяват транзакцията и тя се прибавя към блока на блокчейн веригата; 

- акуратност на веригата  - транзакциите се утвърждават от мрежа от хиляди компютри, което доста понижава човешките неточности в записа и инспекцията на информация. Дори в случай че компютърът в мрежата направи изчислителна неточност, грешката ще бъде позволена единствено до едно копие на блокчейна;

- п розрачност  - множеството блокчейн са програмен продукт с отворен код, който всеки може да види. Това дава опция на инспекторите да преглеждат криптовалути, като биткойн, за сигурност; 

- понижаване на разноските  – блокчейн отстрани нуждата от инспекция от трета страна и таксите за транзакции са минимални; 

- децентрализация  - блокчейнът се копира и популяризира в мрежа от компютри. Всеки път, когато към блокчейна се добави нов блок, всеки компютър в мрежата актуализира своя блокчейн, с цел да отрази промяната; 

- успеваемост на транзакциите  – те могат да бъдат приключени за минути и се смятат за сигурни след няколко часа.

Генерален сътрудник на Tеchnovation 2022 е Nexo.

Основни сътрудници са Kyndryl България, Tek Experts, A1 и Бош Домакински уреди България.

Събитието се организира и с поддръжката на Алтерко, Modis, Acronis, Lirex и Център за подготвеност QUASAR, The Singleton.

Институционален сътрудници са BESCO , BASSCOM, AIBEST, БАИТ, Българска стопанска камара, Френско-Българска комерсиална и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара

Медийни сътрудници: БНТ, dir.bg, Kaldata, dev.bg

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР