Блокчейн е много повече от технологията, създала и управляваща криптовалутата

...
Блокчейн е много повече от технологията, създала и управляваща криптовалутата
Коментари Харесай

Блокчейн технологията се сблъска със сериозно препятствие

Блокчейн е доста повече от технологията, основала и ръководеща криптовалутата биткойн. Блоковата верига е инструмент, чиято цел е децентрализация на структурите, ръководещи всички познати ни стопански интервенции, като в този развой се чака да преосмислим разбирането си за доверие.

Именно това е и революционната и новаторска мощност на блокчейн технологията. Надеждите обаче може да бъдат попарени.

Доверието стои в основата на обществените и комерсиалните взаимоотношения в нашия свят и епохи наред за отбраната му се грижат разнообразни институции. Но те последователно се трансформират в отживялост в сегашния хиперсвързан цифров свят.

В стопанската система на цифровите платформи доверието е най-ефективно ръководено от тези организации, които държат контрола върху платформите - софтуерни колоси като Uber и Airbnb. Те замениха институционалните източници на доверие и се трансфораха в " пазители " на цифровата еднаквост и надеждност. Вече те са тези, които управляват механизмите за създаване на доверие на основата на информацията, получена от мнения по разнообразни канали. И по този начин градят известност на разнообразни стопански играчи посредством система за оценяване. В нея на всеки снабдител на услуги се дава оценка, изразена с точки (звезди).

През последните няколко години обаче някои отворени платформи като Twitter постановат от ден на ден ограничавания. Ситуацията се утежни, откакто разработчиците и първите и най-отдадени консуматори се почувстваха предадени - бяха им дали обещание отворени платформи, само че се оказа, че всичко е единствено фантазия, а действителността е друга.

Нещо повече, случаите с  Фейсбук, eBay, Uber и Experian подкопаха доверието в тях и те към този момент не се считат за надеждни пазители на данните на потребителите. Така набъбна и страхът ни, че сме следени и с данните ни се злоупотребява.

Благодарение на блокчейн технологията хората към този момент могат да конкурират платформите, като поддържат връзка директно един с различен посредством междупотребителски мрежи от вида peer-to-peer (P2P), които съблюдават общопризнат набор от правила. Полученото доверие, обезпечено от машините, разрешава на потребителите да заобикалят проблемите, свързани с централизираните платформи, като да вземем за пример управление от трети страни или неразрешено наблюдаване.

А в действителност огромните централизирани органи за отбрана на доверието може скоро да бъдат сменени от децентрализираните системи, наложени от P2P мрежите, чиято поява стана допустима точно поради блокчейн технологията.

При тези системи логаритмите удостоверяват достоверността на всяка трансакция. Те могат да записват идентичността на всеки от участниците в нея дружно с рейтинга им на доверие и репутацията им в блокова верига, която действа като тип указател. Неправилното държание бива глобено, тъй като регистърът не може да бъде манипулиран или подправен, а резултатите да се подобрят извън, защото всички дейности може да бъдат без значение оценени от всеки участник.

Предимствата на децентрализираната система са ясни. Потребителите градят доверие между тях без присъединяване на трети страни. Екипната работа и съдействието също са подтиквани. Фалшивият продан е редуциран до най-малко. Потребителите градят своя персонална известност на разнообразни платформи, като им е разрешено освен да управляват големите данни за контактите и връзката между тях, само че и да построяват и ръководят своята лична цифрова еднаквост, като се изплъзват от надзора на софтуерните колоси.

Става дума за нещо като Uber без Uber и Airbnb без Airbnb.

И това към този момент се случва. Доставчиците на платежни и финансови услуги като PayPal се конкурират с Ripple или Circle. Социалните медии и мрежовите услуги като Twitter и Фейсбук се състезават с децентрализирани платформи като Steemit или Akasha. Може да бъдат основани децентрализирани приложения - при които софтуерът да взема решение и да работи независимо, - които да бъдат ситуирани на разнообразни блокови вериги като Ethereum или EOS. И това са едвам няколко образеца.

Тази изкусителна картина обаче наподобява прекомерно добре, с цел да е истина, а механизмът на деяние на разпределителните системи, основани на блокчейн технологията, към този момент се сблъсква с много проблеми.

В актуалните широкомащабни P2P пазари доверието и растежът са в контраст: колкото повече се разраства мрежата, толкоз повече отслабва доверието на потребителите в нея. Ръстът на потребителите обаче е от значително значение за триумфа на стопанската система, учредена на P2P платформите.

Този проблем може да бъде позволен, като се утежнят изискванията за присъединение към мрежата (което би довело до понижаване на растежа на потребителите) или посредством централизиране на контрола при няколко надеждни разработчика или възли (което значи и отвод от децентрализацията). За страдание, блокчейн общността, както наподобява, избира централизацията.

Най-скоростните, най-сигурните и най-бързо разрастващите се P2P платформи са построени върху публични блокчейн мрежи - и всички те са централизирани. Няколко души мислят и ползват разпоредбите.

Например една дребна група " суперразработчици ", които регистрират и удостоверяват преводите, обезпечават по-голямата част от биткойн преводите. А дребна част от разработчиците правят по-голямата част от измененията в биткойн протоколите.

Ситуацията е още по-контролирана при Ethereum - най-големия публичен блокчейн план, употребен от хиляди P2P платформи. Първите пет пула обезпечават до 80% от записаните покупко-продажби. При разработчиците също няма изключително диверсифициране - 20% от главния код на Ethereum е писан от един разработчик.

Доверието, обезпечено от машините, е напът да се трансферира от системите, следени от софтуерни колоси, към системите, следени от дребна група анонимни софтуерни гении.

Ако обаче единствено няколко души ще могат да попълнят и редактират докладите и записите и да управляват протоколите, по какъв начин ще реализираме тези отворени, транспарантни, свободни за прилагане и универсално налични блокови вериги, на които толкоз доста се надявахме, че ще могат да заобиколят контрола и наблюдението от трети страни?

И в последна сметка тази нова действителност на ръководство на доверието в цифровия свят идва при много тревожни условия: или преотстъпваме персоналните си данни на централизирани, само че виновни снабдители на услуги, които се употребяват с доверието ни, или упражняваме директен " надзор " върху данните си посредством машина за доверие, ръководена от лимитирана група анонимни лица, които обаче във всеки един миг биха могли да се разпалват.

Тези проблеми на ръководството подкопават доверието в блокчейн технологията като благонадежден мотор на новата P2P стопанска система. Изглежда, че голото доверие измежду поддръжниците и осведомените с технологията не почива върху здрави правила. Тази липса на доверие неизбежно унищожава груповата взаимност, както е видно от многото блокчейн планове, разклонили се от истинските протоколи на Bitcoin и Ethereum.

Засега към момента се води война за контрола върху блокчейн системите, само че не и за някакво ново общо богатство, което към момента би могло да се роди от тази нова технология.

 

© 2018, The New York Times и Паоло Таска. Разпространява се от The New York Times Licensing Group.

Текстът е оповестен в списание " Мениджър ".

 

 

 

 
Автор: Паоло Таска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР