Блогът Science аnd Dogs сравнява породите кучета, представени в книга

...
Блогът Science аnd Dogs сравнява породите кучета, представени в книга
Коментари Харесай

Какво причинява 100 години селекция на кучетата?

Блогът Science аnd Dogs съпоставя породите кучета, показани в книга от 1915 година, с днешните им събратя и открива, че опитите за „ възстановяване “ на породите са довели до редица промени, забележими и невидими, които са увредили здравето на кучетата.

Например, бултериерът в миналото е бил красиво и атлетично куче. Днес с изключение на мутиралия череп и по-късото тяло той има куп спомагателни зъби и податливост непрестанно да си гони опашката.

Дакелът в миналото е имал добре функциониращи предни лапи и симетричен врат. Сега гърбът и вратът са още по-дълги, а гърдите му съвсем допират земята. Това е породата, изложена на максимален риск от заболяване на междупрешленните дискове, което може да докара до парализа.

Немската овчарка е била прелестно куче с доста по-малки размери от днешните, еднакъв тил, леко и издължено тяло. Днешните немски овчарки, представяни по надпревари, са едри, тежки, с необятен гръден панер, закривен тил и съществени проблеми със ставите.

Няма порода, която да е била усъвършенствана от капризното и случайно решение, че по-късо/по-дълго/по-плоско/по-малко/по-къдраво няма-значение-какво, е по-добре. Да осъдиш едно куче на цялостен живот премеждия в името на външния тип не е усъвършенстване, а изтезание, написа в умозаключение блогърът.

ВИДЕОТО на Business Insider разкрива още породи, на които индивидът е нанесъл трайни вреди – единствено за последните 100 години.

Източник: Caen Elegans/Science and Dogs

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР