Блог на Кристалина Георгиева,Опустошенията и разрушенията, причинени от изменението на

...
Блог на Кристалина Георгиева,Опустошенията и разрушенията, причинени от изменението на
Коментари Харесай

Връщане на пътя към нулевата нетна стойност: Три важни приоритета за COP27

Блог на Кристалина Георгиева,

Опустошенията и разрушенията, породени от изменението на климата, единствено ще се задълбочат, в случай че не предприемем дейности в този момент

През тази година станахме очевидци на все по-опустошителните последствия от изменението на климата — човешки нещастия и стопански разтърсвания с тайфуните в Бангладеш, невиждани наводнения в Пакистан, горещи талази в Европа, горски пожари в Северна Америка, пресъхнали реки в Китай и суши в Африка.

Ако не предприемем дейности, обстановката ще продължи да се утежнява.

Ако световното стопляне продължи, учените плануват още по-опустошителни бедствия и дълготрайни разстройства в климатичните модели, които ще доведат до загуба на човешки живот, ще унищожат поминъка и ще разклатят устоите на обществата. Може да последва. И в случай че до 2030 година не успеем да върнем излъчванията в вярната траектория, световното стопляне може да надвиши 2 градуса по Целзий и да се появят пагубни — стадий, в който изменението на климата ще се трансформира в самоподхранващо се събитие.

Ако действаме в този момент, можем освен да избегнем най-лошото, само че и да изберем по-добро бъдеще. Правилно осъществена, зелената промяна ще обезпечи по-чиста планета с по-малко замърсяване, по-устойчиви стопански системи и по-здрави хора.

За постигането на тази цел са нужни дейности в три посоки: неотклонни политики за реализиране на нулево чисто ползване до 2050 г., решителни ограничения за адаптиране към към този момент почналото световно стопляне и постоянна финансова поддръжка, която да помогне на уязвимите страни да платят за тези старания.

Нулева чиста стойност до 2050 година

На първо място, жизненоважно е да ограничим по-нататъшното повишение на температурата до по-малко от 1,5-2 градуса. Постигането на тази цел до 2050 година изисква понижаване на излъчванията с  25‑50 % до 2030 година по отношение на равнищата отпреди 2019 г.

Добрата вест е, че към 140 страни, които генерират 91 процента от излъчванията на парникови газове, към този момент са предложили или определили цели за нулеви чисти излъчвания доникъде на века.

Лошата вест е, че реториката за нулево чисто ползване

Действителното постигане на нулеви чисти излъчвания до 2050 година значи, че множеството страни би трябвало да положат още повече старания и да засилят задачите си за понижаване на излъчванията — изключително огромните стопански системи.

Още по-голям е разривът в политиките. на актуалните световни политики в региона на климата демонстрира, че те ще доведат до понижение на излъчванията единствено с 11 %. Разликата сред това и нужното е голяма — равна на повече от пет пъти актуалните годишни излъчвания на Европейския съюз.

Отчаяно се нуждаем от използване на политиките на процедура, с цел да наваксаме изоставането.

Това ще изисква комбиниране от тласъци, които да убедят компаниите и семействата да дадат приоритет на чистите артикули и технологии във всички свои решения.

Идеалният набор от политики би включвал ценообразуване на въглеродните излъчвания, в това число понижаване на дотациите за изкопаеми горива, както и различни ограничения, които могат да реализират равностойни резултати, като да вземем за пример данъчни облекчения и регулации. В допълнение към вътрешните политики едно би било един от методите за стимулиране на дейностите: от огромните емитенти би се изисквало да заплащат минимална цена от 25-75 $ за звук въглеродни излъчвания според от равнището на националния им приход.  При различните политики това не значи налози сами по себе си. То ще бъде учредено на съдействие, прагматично и заслужено.

Разбира се, цялостният пакет от политики би трябвало да включва ограничения за понижаване на метана. Намаляването на тези излъчвания на половина през идващото десетилетие би предотвратило покачването на междинната световна температура с към 0,3 градуса до 2040 година и би помогнало да се избегнат сериозни точки.

От решаващо значение е също по този начин да се включат тласъци за частни вложения в нисковъглеродни технологии, благоприятстващи растежа обществени вложения в зелена инфраструктура и поддръжка за уязвимите семейства.

съдържа обнадеждаващи прогнози за обективен пакет, който ще ограничи световното стопляне до 2 градуса. По наши оценки чистите разноски за прекосяване към чисти технологии – в това число спестяванията, направени от избягването на ненужните вложения в изкопаеми горива – ще бъдат към 0,5 процента от международния БВП през 2030 г. Това е незначителна сума спрямо опустошителните разноски от неконтролируемото изменение на климата.

Но колкото по-дълго чакаме, толкоз по-скъпа и по-разрушителна ще бъде смяната.

Спешна нужда от адаптиране

Но дейностите за намаляване на последствията не са задоволителни. Тъй като част от световното стопляне към този момент е в действие, хората и стопанските системи на всички места заплащат цената всеки ден. 

И до момента в който огромните стопански системи в света способстват най-вече и би трябвало да обезпечат лъвския къс от намаляването на световните парникови газове, по-малките стопански системи заплащат най-големите разноски и са изправени пред най-голямата сметка за адаптиране.

В Африка една-единствена суша може да намали капацитета за стопански напредък на страната в средносрочен проект с, което води до дефицит на държавни доходи, равняващ се на една десета от бюджета за обучение.

Това акцентира смисъла на необятните вложения в устойчивостта — от инфраструктурата и мрежите за обществена сигурност до системите за ранно предизвестие и интелигентното във връзка с климата селско стопанство. Всъщност съгласно годишните разноски за адаптиране към климатичните промени в към 50 разрастващи се стопански системи и стопански системи с ниски приходи ще надвишават 1 процент от Брутният вътрешен продукт през идващите 10 години.  

В доста случаи тези страни са изчерпали фискалното си пространство по време на съвсем тригодишните рецесии — от пандемията до нeовладяната инфлация. Те незабавно се нуждаят от интернационална финансова и техническа поддръжка, с цел да изградят резистентност и да се върнат на пътя на развиването си.

Финансиране на битката с изменението на климата: нововъведения в този момент

Изключително значимо е да се направи повече за финансирането на битката с изменението на климата. Напредналите стопански системи би трябвало да изпълнят или да надвишават обещанието за 100 милиарда $ за за разрастващите се страни — не на последно място от съображения за правдивост.

Но единствено обществените средства не са задоволителни. Необходимо е да се употребяват новаторски подходи и да се ползват нови политики, които да подтикват частните вложители да вършат повече. В края на краищата зелената промяна дава големи благоприятни условия за вложения в инфраструктура, енергетика и други браншове.

Тя стартира с по-добро ръководство и консолидиране на съображенията за климата в обществените вложения и финансовото ръководство, което може да помогне за.

Важно значение ще имат и потвърдените финансови принадлежности, като да вземем за пример капиталовите фондове от затворен вид, които могат да сплотяват активи на разрастващите се пазари, с цел да обезпечат мащаб и да диверсифицират рисковете. А многостранните банки за развиване или донорите би трябвало да създадат повече, с цел да насърчат институционалните вложители да се включат — да вземем за пример посредством даване на личен капитал, който понастоящем съставлява единствено дребна част от техните задължения.

Една от обещаващите нови области е освобождението на капитал от пенсионни фондове, застрахователни компании и други дълготрайни вложители, които общо ръководят активи на стойност над 100 трилиона долара.

Друго основание е по какъв начин по-добрите данни улесняват вземането на решения и вложенията. Ето за какво МВФ и други международни органи стандартизират висококачествена и сравнима информация за вложителите, хармонизират оповестението на информация за климата и преценяват финансирането с задачите, свързани с климата.

Ролята на МВФ

МВФ признава изключителното значение на зелената промяна и е подхванал дейни дейности по този въпрос, в това число посредством партньорствата си със Световната банка, Организацията за икономическо съдействие и развиване, Мрежата за екологизиране на финансовата система и други.

Вече включваме съображенията за климата във всички аспекти на работата си. Това включва стопански и финансов контрол, данни и развиване на потенциала, както и аналитична работа. А първият ни инструмент за дълготрайно финансиране — Доверителният фонд за резистентност и непоклатимост — към този момент има над 40 милиарда $ под формата на задължения за финансиране, както и три съглашения на равнище личен състав с Барбадос, и.

Подкрепата за този инструмент демонстрира трайната мощ на съдействието за превъзмогване на световните провокации.

Ако не предприемем дейности в този момент, разрушенията и заличаването, породени от изменението на климата, както и опасността за самото ни битие, единствено ще ескалират.

Но в случай че работим дружно — и работим по-усилено и по-бързо — по-зеленото, по-здравословно и по-устойчиво бъдеще към момента е допустимо.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР