Близо половината от възрастните хора над 60-годишна възраст, които разчитат

...
Близо половината от възрастните хора над 60-годишна възраст, които разчитат
Коментари Харесай

Близо половината възрастни, които разчитат на БЧК, използват интернет, сочи проучване

Близо половината от възрастните хора над 60-годишна възраст, които разчитат на помощ от Българския червен кръст (БЧК), имат компютър и употребяват интернет. В същото време всеки трети от тях употребява е-поща. Пенсионерите, обгрижвани от другата сходна организация - „ Каритас България “ - са доста по-назад в потреблението на технологиите. Това сочат част от резултатите от първия стадий на изследването за отношението на възрастните хора към потреблението на актуалните технологии и техните потребности от помощ в дома. Изследването се организира по едно и също време в Австрия (от Европейската федерация на възрастните хора), в България (от Българския червен кръст и „ Каритас България “), в Словения (от Университетския институт за рехабилитация) и обгръща извадка от 498 индивида към и над 60-годишна възраст.



То е част от интернационален план за създаване на виртуален помощник за интензивно стареене, който ще съставлява интегрирана система от обособени модули и софтуерни приложения, напълно съобразени с потребностите на неговите ползватели. Проектът започва на 1 октомври 2017 година и ще продължи три години. В интернационалния консорциум, който работи по него, влизат 10 организации от пет европейски страни. Сред тях са водещи висши учебни заведения като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „ Париж Лодрон” (Австрия), словенските проучвателен организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт „ Йозеф Стефан”, потвърдени софтуерни компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG. Освен тях, в границите на самодейността се включват и одобрени неправителствени организации с богат опит в работата с възрастни хора – Българският червен кръст, „ Каритас България “ и Европейската федерация на възрастните хора със седалище в Австрия. Координатор на плана е Балканският институт по труда и обществената политика в София, който от 2001 година насам ръководи и извършва голям брой обществени планове по разнообразни стратегии на Европейски Съюз и други интернационалните донори.

Резултатите за България сочат още, че смарт телефоните измежду възрастните хора, за които се грижат БЧК и „ Каритас България “, са необичайност - те избират да употребяват мобилни телефони от остаряло потомство. В разследване на това, интернет основаните приложения за връзка като WhatsApp, Skype, Viber, Messenger също са относително едва публикувани измежду тях.

При интервюираните пенсионери в Словения ситуацията е сходно с това в България. Връстниците им в Австрия обаче са доста по-добре осведомени с технологиите. Почти всички запитани там употребяват компютър, интернет и имейл. Възрастните австрийци с компютър даже са повече от тези с тв приемник. Цели 77% от пенсионерите там имат смарт телефони и поддържат връзка посредством интернет основани приложения. Почти половината употребяват таблет, 36% даже имат профили във Facebook.

Повече от половината възрастни хора, интервюирани в Австрия, България и Словения, имат самочувствието да са на „ ти “ с технологиите. Дванадесет на 100 се плашат от тях. Почти две трети обаче са подготвени да се учат, с цел да са в крайник с времето. Цели 39% от изследваните настояват, че усвояват новостите с лекост.

Очаквано, по-отворени за актуалните технологии са най-младите измежду възрастните хора – тези под 65 година Значителен е делът на пенсионерите сред 66 и 70 година, които употребяват компютър – съвсем 74%. Повече от половината от над 70-годишните също работят с компютър. Почти толкоз хора употребяват интернет и имейл. Почти всеки пети от тях обаче не знае какво е смарт часовник.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР