Близо половин милион българи - 495 хиляди, пътуват всеки ден

...
Близо половин милион българи - 495 хиляди, пътуват всеки ден
Коментари Харесай

495 000 българи пътуват до друго населено място, за да работят

Близо половин милион българи - 495 хиляди, пътуват всеки ден до друго обитаемо място за работа, демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система по данни от последното броене на популацията. 
325 хиляди от тях се придвижват до друга община, а останалите до друго обитаемо място в границите на същата община.
Лидер по трудова миграия е Перник, където 14 400 от жителите му пътуват ежедневно до столицата и нейните покрайнини. Това съставлява 39,1% от трудовата мощ на миньорския град.
От своя страна трудовият пазар в самия Перник също притегля към 2000 души, идващи най-много от Радомир, Брезник и Трън.
На второ място като донор на работна силасе класира вторият по величина град в България - Пловдив. 11 200 негови поданици го напущат всеки ден, с цел да отидат на работа в друга община. За неговите мащаби това е едвам 7,5% от хората в трудоспособно възраст.
Стара Загора е на трето място в страната като донор на работна мощ за други общини. Това е обвързвано най-много с енергийния комплекс в Гълъбово и Раднево, където се намират главните въглищни тецове и мините от комплекса " Марица-изток ". Стара Загора се напуща всеки работен от 7746 нейни поданици. 
Почти по толкоз поданици на Бургас и Варна също работят в друга община. Това нормално са околните курорти, само че и индустриалните центрове към двата черноморски града, които се намират в Сарафово, Аксаково, Белослав и други
Несебър, към който се числят и Равда, Слънчев бряг и Свети Влас, е на пето място в страната по привличане на  най-вече служащи от другаде. 
Всеки ден в общината идват на работа 8 хиляди души. Те са заети извънредно в туризма и в обслужването на парцели. Несебър е общината, водач по брой на подписаните имотни покупко-продажби, в която и в този момент продължава да има растеж на фона на спада в цялата страна.
В селата Антон и Чавдар надлежно 66% и 64% от трудоспособното население пътува всеки ден, с цел да се труди другаде.
Най-привлекателният трудов пазар в България несъмнено е този на столицата. Всеки ден той притегля в София 67 176 души. Като извадим 14 400-те перничани, останалите 52 600 души пътуват всеки ден от Елин Пелин, Костинброд, Своге, Божурище, Горна Малина, Ихтиман. За столицата обаче всички тези хора не съставляват значителен дял от трудовия пазар, тъй като едвам 8,8% от работните места в София се заемат от трудови мигранти.
На второ място се подрежда Пловдив с 34 хиляди души всекидневно, Варна - с 16 хиляди, Бургас - с 9 хиляди. Но поради мащабите на тези градове и там локалната трудова мощ съставлява болшинството работещи.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР