Близо една трета от ипотечните кредити в Полша са индексирани

...
Близо една трета от ипотечните кредити в Полша са индексирани
Коментари Харесай

Съдът на ЕС даде частична победа за хиляди длъжници на полски банки

Близо една трета от ипотечните заеми в Полша са индексирани съгласно обменния курс на швейцарския франк, а за последните десетина години той нарастна с 85%

Съдът на Европейски Съюз донесе в четвъртък частична победа на полските консуматори, изтеглили ипотечни заеми в швейцарски франкове, като им разреши да изискат от съдилищата в Полша заемите им да бъдат обърнати в локалната валута. Но действието на решението не е автоматизирано за всички, а е със силата на директива и е оставено полските съдилища да вземат решение във всеки съответен случай по какъв начин да се трансформират договорите за заеми.

" Текстът е с много общ звук и оставя пространство за тълкования, което значи, че рискът за банките е по-малък, в сравнение с се очакваше ", споделя за Reuters Михал Соболевски, анализатор в брокерската къща BOS. " Потенциалните последствия от решението ще бъдат разпределени напред във времето ", изясни в един от първите си мнения Santander Bank Polska, втората по величина банка в страната. Борсата реагира с намаляване на банковите акции, само че не и със срив - спад в сегмента от 0.87% в ранния следобяд и с 1.5% на акциите на PKO BP, най-голямата банка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Съдът се произнесе по случай на семейство, взело през 2008 година заем от Raiffeisen Bank International AG в злоти, само че както главницата, по този начин и лихвите са индексирани в швейцарски франкове. Когато швейцарската валута внезапно нарастна, хиляди поляци, възползвали се от на пръв взор преференциалните за тях условия, се оказаха изправени пред съвсем двойно по-високи суми за погасяване. Семейството изиска договорът им за заем да бъде анулиран, тъй като съдържал нечестни клаузи, а полският съд се обърна към този в Люксембург за тълкувание какво може да направи на национално равнище и какво дефинират наставления на Европейски Съюз.

" При договорите за заеми, подписани в Полша и индексирани в задгранична валута, нелоялните условия, свързани с разликата във валутните курсове, не могат да бъдат сменени от общите разпореждания на полското гражданско законодателство ", означи през днешния ден Съдът на Европейски Съюз. " Ако след унищожаване на нелоялните условия е допустимо характерът на главния предмет на тези контракти да се промени, тъй че те повече да не бъдат индексирани в задгранична валута, оставайки в това време предмет на лихвен %, основан на този валутен курс, то законодателството на Европейски Съюз не изключва отменяне на тези контракти ", добавя решението. Привлечени от по-ниските лихви, към 700 хиляди поляци изтеглиха ипотечни заеми в задгранични валути.

Сред банките с най-голямо портфолио от ипотеки в задгранична валута са подразделения на Santander, BCP, BNP Paribas, Commerzbank, PKO BP и Getin Noble Bank. Експозициите им на заеми в задгранична валута се движат сред 24% от кредитния портфейл до към 6.6% при BNP Paribas Polska и Santander Bank Polska. Този тип заеми сега възлизат на към 124 милиарда злоти (близо 30 милиарда евро), или една трета от всички ипотечни заеми. Над 11 000 са делата, обсъждани в полски съдилища.

Сдружението на полските търговски банки ZBP разгласи още в сряда, че наподобява предстоящото решение от Люксембург ще им коства под първичните упования за най-малко 60 милиарда злоти (15 милиарда евро) и възможните заплащания ще са разпръснати в идващите години.

Коментарът на анализатори от ING Bank е, че решението не е най-лошото за банките и за обменния курс на полската валута, тъй като не дава опция за вълна от искове от взелите заеми. Освен това наличните разновидности за превръщане от швейцарски франкове в злоти не всеки път наподобяват в интерес на кредитираните.

Това се дължи на конкретизиране в края на решението. В него се споделя, въпреки и с по-общи изречения, че след вероятно наложително превалутиране на заема той не може да съществува с основаващи се на LIBOR лихвени равнища (т.е. главницата да е в злоти, а лихвите - индексирани в курса на швейцарския франк). Поради това такива заеми би трябвало или да бъдат премахнати, или да се разреши да продължат да съществуват с нечестни клаузи. Ако клиентът реши, че ликвидирането на контракта по заема му е по-изгодно, то двете страни би трябвало да уредят сметките си, като длъжниците изплатят оставащия капитал. Ако нямат налични финанси, те може да се откажат да съдят банките, разясняват от ING.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР