Близо един милион души в България (или 972 328) не

...
Близо един милион души в България (или 972 328) не
Коментари Харесай

Почти 1 милион българи нямат пари за почивка

Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си разрешат лятна почивка, демонстрира изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), представено от БНР. Работниците с ниски приходи у нас са измежду 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си разрешат отмора.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда " Подкрепа " показват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, само че за огромна част от фамилиите с ниски приходи към момента не престават да са неосъществим разкош.

28% от европейските жители не могат да си разрешат едноседмична почивка отвън дома си, като 59,5 на 100 от тях са с приходи. Най-лоша е обстановката в Гърция, където близо 89 на 100 от хората, живеещи в риск от беднотия, не могат да си разрешат отмора. След нея се подреждат Румъния (86,8%), Хърватия (84,7%), Кипър (79,2%) и Словакия (76,1%). За България този % е 71,6 на 100, което отрежда на страната ни седмо място в отрицателната ранглиста за 27-те членки на Европейски Съюз.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коментар на Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система...

Като безусловно число хората, които не могат да си разрешат едноседмична отмора, са най-вече в Италия – цели 7 милиона, следвана от Испания (4,7 милиона), Германия (4,3 милиона), Франция (3,6 милиона) и Полша (3,1 милиона).
Неравенството се задълбочава

Много европейци, чиито приход е под 60% от медианната заплата за съответната страна, са безработни или пенсионирани, само че в тази група попадат и милиони нископлатени служащи, изключително тези, които получават откритата по закон.

Минималните заплати слагат служащите в риск от беднотия в най-малко 16 държави-членки на Европейски Съюз, а съгласно Европейската комисия 22 милиона служащи получават по-малко от 60% от медианната заплата за съответната страна. Медианната заплата е считана за най-реалистичния индикатор за междинната стойност на приходите в съответна страна.

Неравенството сред хората, получаващи под и над въпросната медианна заплата, се задълбочава, изключително в страните от Централна и Източна Европа. Най-големите разлики в достъпа до ваканции сред двете групи (с приход под и над медианната заплата) са в: Хърватия (43,2%), Гърция (43%), България (42,4%), Чехия (41,1%), Франция (40,4%) и Румъния (40,1 на сто). Най-бързо се усилва разделянето в Румъния (+17%), Словакия (+14%) и Хърватия (+13,8%).
Време ли е за по-високи минимални заплати?

Европейската конфедерация на профсъюзите акцентира неравенството във връзка с достъпа до отмора отвън дома на фона на напъните на синдикатите за по-силна инструкция за съответните минимални заплати и груповото договаряне.

В плана на документа се чака да бъде прегледано от Европейския парламент през есента. В директивата за съответните минимални заплати би трябвало да се подсигурява, че възнагражденията в никакъв случай няма да са толкоз ниски, че да оставят служащите да живеят в беднотия, а ще се трансформира в рутинна част от заетостта, с цел да се подсигуряват същински обективни заплати за всички, считат синдикалистите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР