Близо две хиляди фиданки, предимно чинари, ясен, явор, липа и

...
Близо две хиляди фиданки, предимно чинари, ясен, явор, липа и
Коментари Харесай

Кметове грабнаха лопатите в Лаута

Близо две хиляди фиданки, най-вече чинари, явен, явор, липа и иглолистни от родните  местни типове, ще бъдат засадени тази година във всички региони на Пловдив. Новият залесителен сезон започва през вчерашния ден по традиция в парк „ Лаута ”. Армията от градинарите - ентусиасти  водеше кметът на „ Тракия ” Костадин Димитров, който особено по този мотив беше си обул гумени ботуши.

Градоначалникът Иван Тотев също сграбчи лопата, с цел да даде персонален образец в озеленяването. Заедно с него стотина  млади чинари, отгледани в общинския разсадник, засаждаха районните кметове, техните чиновници и двамата шефове на „ Градини и паркове ” и „ Чистота ” Стоян Алексиев и Иван Стоянов. Спортистите от волейболния клуб „ Марица ”, баскетболния „ Академик ” и лекоатлетката Габриела Петрова за следващ път участваха в залесяването.

За няколко години „ Лаута ” се е разраснала към жилищните блокове  на „ Тракия ” със 75 декара.Още ще пораства чак по пощата в региона, посочи Тотев. Фиданките се прихващат съвсем на 100 %, тъй като има поливна система. За първи път тази пролет цъфнаха в розово декоративните червенолистни сливи на основната алея в новата част на парка. Алеята е построена от павета, има и осветяване, а сливите са подаяние от „ Мултиком ”. Още 40 дръвчета от същия тип са посадени предходната седмица  до СУ „ Черноризец Храбър ” от „ Либхер ”. Костадин Димитров благодари на компаниите и жители, които оказват помощ за залесяването на „ Тракия ”.

Детска площадка и пейки ще има на „ Лаута - 2 ”. Предвидени са и спортни стадиони за волейбол и федербал, беседки за отмора. Нови алеи ще се оформят, откакто поотраснат дърветата. Районът става доста атрактивен, акцентира Димитров и напомни, че преди разширението на парка бяха отстранени овощните градинки, само че без да има митинги, тъй като хората са разбрали какъв брой е значимо озеленяването.  

В съседство с новия парк има терен, върху който се складира строителен боклук. Ще обследваме тези парцели и в случай че са общински, ще ги почистим и също ще залесим, изясни желанията на администрацията Иван Тотев. Той  увери, че незастроени общински терени в „ Тракия ” повече няма да се продават и ще се отреждат единствено за озеленяване и благоустрояване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР