Близо десет години след като интерконекторът с Гърция стана актуален

...
Близо десет години след като интерконекторът с Гърция стана актуален
Коментари Харесай

Предизборно удариха първа копка на газовата връзка с Гърция

Близо 10 години откакто интерконекторът с Гърция стана настоящ поради газовата рецесия през 2009 година и откакто бе взето общоевропейско решение за свързване на газопреносните системи, властта у нас най-сетне направи шумно и предизборно първа копка на обекта край Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа. Проектът IGB (интерконектор Гърция - България) върви от 2010 година На първата копка с изключение на премиера Бойко Борисов бе пристигнал и гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

Началото на строителните действия обаче потегли редом с следващата тъжба против плана, подадена от българската компания " Топливо-2 ", която отпадна от конкуренцията за доставката на тръбите за газопровода. Въпреки че въпросът занапред ще се преглежда от Комисията за защита на конкуренцията и по-късно от Върховния административен съд, построяването на интерконектора няма да стопира.

По време на церемонията за първа копка на забавения план, който по първичен проект трябваше да бъде приключен през 2013 година, Борисов сподели, че властта е " поработила тихичко " и " без фукане ". Според Алексис Ципрас газовата връзка може да бъде разширена към Сърбия и Румъния, с което и тези страни ще могат да диверсифицират своите доставки на " синьо гориво ".

Общата стойност на плана е 220 млн. евро. В началото на април Европейска комисия утвърди отпущането на 33 млн. евро за построяването на връзката. Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 км сред Комотини и Стара Загора.

Очаква се потенциалът на газопровода IGB да е до 3 милиарда куб. метра/година в посока Гърция - България. В взаимозависимост от пазарния интерес той може да се усили до 5 милиарда куб. метра/година и да разрешава назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция.

Интерконекторът ще разреши на страната ни да получава контрактуваните с Азербайджан 1 милиарда куб. метра газ, които ще се добиват от находището " Шах Дениз 2 ". Тази права се планува да бъде обвързвана с Трансадриатическия газопровод, който ще транспортира природен газ до европейските пазари, достигайки територията на Италия. Проектът се финансира от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година ", като общата му стойност е 470 млн. лева (240,2 млн. евро), а отпуснатите безплатни средства са 76,2 млн. лв..
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР