Близо 60% от разходите за здравеопазване отиват за политиката в

...
Близо 60% от разходите за здравеопазване отиват за политиката в
Коментари Харесай

Здравен барометър: Едва 1/3 от средствата за здравеопазване са за профилактика

Близо 60% от разноските за опазване на здравето отиват за политиката в региона на диагностиката и лекуването, а едвам към 1/3 – за промоция, предварителна защита и надзор на публичното здраве. Това стана ясно по време на по главните количествени индикатори на гражданската самодейност за наблюдаване, разбор и оценка на положението, успеваемостта и устойчивостта на системата на опазването на здравето „ Здравен барометър “.

„ Здравен барометър “ ще бъде представян три пъти годишно за да се очертаят трендовете в развиването на системата посредством разбор на главните количествени индикатори и с цел да се направи дълбочинен, първокласен разбор на значими въпроси на здравната политика.

„ Данните демонстрират, че над 2/3 от разноските в бранша са за лекуване, а профилактиката е занижена. Нужно е да се отделят повече средства за профилактика, а в профилактичните действия би трябвало да се включат и фармацевтите “, сподели някогашният здравен министър проф. Асена Сербезова, която показа резултатите.

Според ръководителя на БФС Димитър Маринов към момента липсват действия по промоция на здравето. „ Говорим си за включване в тези действия, само че това още на никое място не е регламентирано. Фармацевтите го вършат, само че по избор. Държавата не ги употребява рационално “, сподели той.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров заяви, че от Лекарския съюз са създали опит да прозвънят пациентите от листите на персоналните лекари в управлението на съюза с увещание, че им предстоят профилактични прегледи. „ 30% от хората обявиха, че това не ги интересува “, сподели той.

Д-р Маджаров разяснява и данните от Барометъра, съгласно които в България работят 28 441 лекари, 7418 лекари по дентална медицина и 42 824 експерти по здравни грижи (от които 27 561 медицински сестри, 3264 акушерки, 5728 лаборанти, 1711 фелдшери и 1624 зъботехници).

„ Само в регистъра на БЛС към днешна дата има 33 077 лекари. Като би трябвало да се има поради, че има лекари, които работят в незабавна помощ и други институции, които не влизат в регистъра. 11% от тях обаче са над 70-годишна възраст, а 26% над 60 години, което може да е причина да не бъдат включени в данните на Национален статистически институт, употребявани за основа в Барометъра “, сподели той.  

Като заключения от данните „ Здравен барометър “ основателят на самодейност проф. Даниел Вълчев означи, че България е преди всичко по сбор болнични кревати на 100 000 души население в границите на Европейски Съюз – 792, следвана от Германия – 776 и Румъния – 720. Използваемостта на едно легло в България е приблизително 122 души при приблизително за Европейски Съюз 190. Същевременно България харчи под междинните за Европейски Съюз стойности за опазване на здравето. Франция и Германия влагат в бранша към 10% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който в България се влага към 5% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки постигнатото съществено нарастване на възнагражденията на медицинските експерти, при експертите по здравни грижи те не престават да са под междинните заплати за страната. Над 50% от работещите в системата са над 55-годишна възраст, а 20% над 65-години. В 9 области процентът на работещите над 55 години доближава 70%, а в Ловеч – близо 85%.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР