Близо 50% от сумата изплатена по т. нар. „мярка 60

...
Близо 50% от сумата изплатена по т. нар. „мярка 60
Коментари Харесай

Къде отидоха парите за запазване на работните места?

Близо 50% от сумата изплатена по така наречен „ мярка 60 на 40 “ е отишла към компании, опериращи в София и Стара Загора, сочат данни оповестени в осведомителния бюлетин на Националния застрахователен институт. Към края на първото тримесечие на актуалната 2021 година, страната е изплатила малко на 1 милиарда лв. на българските работодатели по мярката за опазване на работните места, въведена вследствие на COVID-19 пандемията.

Така близо 490 млн. лв. от тази сума е отишла за предприятия намиращи се в София и Стара Загора. 36.2% от общата сума от 1 милиарда лв. е усвоена от компании в София, а 12.3% - от компании опериращи в Стара Загора. Двата града оформят 41.2% от общият брой непокътнати работни места, като на столицата се дължат 33.2% от непокътнатите места, а на Стара Загора – 8%.

Най-много работни места, респективно и най-голяма част от сумата е отишла към компании опериращи в преработващата индустрия. Този стопански бранш е усвоил 42.6% от сумата или към 430 млн. лв.. Запазените работни места оформят 42% от общия брой непокътнати позиции с помощта на мярката. Въпреки, че секторът се е възползвал от близо половината от общата сума, тя е помогнала на относително дребен дял от засегнатите компании – 16.6%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
12 400 компании са поискали помощ от страната, с цел да не уволня...

„ Това е разумна последица от обстоятелството, че точно в този бранш са съсредоточени работодатели със относително по-голям брой служащи и чиновници, в сравнение с в другите браншове на стопанската система. Обратно, в търговията, хотелиерството и ресторантьорството, броят на работодателите е по-голям, само че с по-малък брой наети служащи и чиновници. “, излиза наяве от бюлетина на Национален осигурителен институт.

Докато водачеството на София не е изненада заради високата икономическа интензивност на столицата, то Стара Загора съставлява характерен случай, защото едвам 3% от работодателите възползвали от мярката са усвоили 12% от общата сума.

Причината за огромния дял на изплатените средства е, че всред подкрепените предприятия са огромни работодатели от добивната индустрия и военнопромишления комплекс, регистрирани на територията на региона.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронакризата притиска всички, само че на всички места по света има държавна помощ за превъзмогването ѝ. Такава...



В районен проект, най-вече са работодателите, непокътнатите работни места и изплатените средства в областите на страната с най-висока икономическа интензивност – София – град, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе.

Разпределението по браншове на стопанската система демонстрира, че измежду работодателите, получили поддръжка за най-малко един месец, максимален е броят на тези, регистрирани в икономическа активност „ Търговия; Ремонт на коли и мотоциклети “ (25% от общия брой подкрепени работодатели) и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (23% от общия брой подкрепени работодатели). В икономическа активност „ Преработваща индустрия “ са регистрирани близо 17% от всички подкрепени работодатели.



Първото заплащане по мярката бе направено на 15 април 2020 година От тази дата до края на месец март 2021 година са осъществени общо 103 заплащания, което значи по едно заплащане на малко повече от три дни.

Средният брой месеци, които работодателите вземат участие в мярката, е 5,6 месеца. Около 6% от работодателите са получили поддръжка единствено за един месец, а също толкоз – дванадесет месеца.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР