Близо 20% от регистрираните случаи на скарлатина у нас, регистрирани

...
Близо 20% от регистрираните случаи на скарлатина у нас, регистрирани
Коментари Харесай

Близо 20% от случаите на скарлатина у нас са във Варна

Близо 20% от записаните случаи на скарлатина у нас, регистрирани от началото на годината, са регистрирани във Варна. Това сподели информация с данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания и Регионалната здравна ревизия.

Към 19 – та седмица на 2023 година общият брой на вписаните случаи на скарлатина в страната e 7102 при едвам 121 през миналата година. За съвсем същия интервал във Варна са регистрирани 1344 случая при единствено 12 за същия интервал на 2022 година.

Според статистиката по – съществено нарастване в броя на болните в морската столица е почнало да се регистрира през февруари. Към месец май се записва съществено понижение в броя на седмичните случаи, само че те към момента са над 50.

Най-засегнати от скарлатина са децата в детските градини и в началните учебни класове.

В образователните и детските заведения се съблюдават ограниченията по Наредби за попречване разпространяването на сходен жанр инфекции. Прави се стерилизация на пространства и повърхности, организира се филтър от здравно лице, включващ обзор на гърло, следене за поява на обрив и други присъщи признаци в интервала на карантината. Болните деца не се одобряват.

При 10% от пациентите със скарлатина се стига до затруднения като ендокардити, глумерулонефрити или ревматоидни болести. Обикновено се развиват на идващ стадий след самото преболедуване. Това е повода да се изисква наблюдаване и следене от персоналните лекари в границите на месец след боледуването.

При скарлатината човек може да е притежател на стрептококи (бактерии), без да има демонстрация на признаци. Смята се, че той също може да бъде инфектиран, само че в по-малка степен от показалия признаци субект.

Има микробиологични проби, които могат да открият съществуването на стрептококус пиогенес. Преди време са били прилагани наложително при определяне на огнище на болестта. Сега се постанова карантина в група в детска градина, където е открит случай на скарлатина. След това в границите на седмица всекидневно се наблюдават интензивно всички контактни за демонстрация на признаци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР