Близо 2,5 милиона души в югозападна Япония получиха заповед за

...
Близо 2,5 милиона души в югозападна Япония получиха заповед за
Коментари Харесай

2,5 млн. японци се евакуират заради тайфун

Близо 2,5 милиона души в югозападна Япония получиха заповед за евакуация заради приближаването на извънредно мощния ураган Нанмадол, който получи сериен номер 14, заяви NHK.

Петото и най-високо равнище след него значи нуждата от избавяне на живот заради непосредствена опасност. Това равнище на заплаха е оповестено за близо 68 000 души, живеещи в градовете Изуми и Нишиноомоте в префектура Кагошима на остров Кюшу. Главната метеорологична организация на Япония издаде в събота особено предизвестие за опасността от бурни ветрове, високи талази и бурни талази за префектура Кагошима по отношение на прекосяването на тайфуна Нанмадол.

В момента тайфунът е южно от Кюшу и се движи на северозапад. Налягането в центъра му е 925 хектопаскала, скоростта напразно на същото място е 50 метра в секунда, а при пориви - до 70 метра. Очаква се до обяд в неделя циклонът да се приближи до южния бряг на Кюшу, след което да промени посоката си на североизток към основния японски остров Хоншу.

Дори в този момент в префектура Кагошима има пориви напразно със скорост до 42 метра в секунда. Експертите предизвестяват още, че височината на вълните в морето може да доближи 14 метра. С прекосяването на тайфуна Кюшу се чака да падне до 600 милиметра дъжд за 24 часа.

Метеоролозите предизвестяват за сериозна опасност от наводнения и свлачища. Във връзка с тайфуна бяха анулирани 510 полета в регионите на циклона, спряно е придвижването на фериботи сред островите, както и придвижването на високоскоростни влакове в някои сектори. Освен това към този момент има спирания на тока. По-специално, повече от 22 000 къщи в зоната на циклона останаха без електричество. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР