Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не достигат

...
Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не достигат
Коментари Харесай

17 000 медицински сестри и над 460 психиатри не достигат у нас

Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не доближават и 1000 персонални лекари и над 460 психиатри, излиза наяве от разбор на специалисти. Страната ни има потребност и от към 2 хиляди акушерки, с цел да се усъвършенства услугата.
На районно равнище дефицитите са доста по-остри, изясни Ганева. Между 1/5 и 1/3 са в София. Пет области у нас имат по-висок брой лекари по отношение на европейските страни. 9 области изпитват дефицит на педиатри.
Единствено в Плевен няма дефицит на общопрактикуващи лекари. Най-остър недостиг на психиатри има в столицата - 90 медици.
П " ри лекарите местата се запълват, връщаме се към равнищата от края на 90-те години. Но една част напущат страната. Опитваме се да ги държим тук, с цел да специализират. Има атрактивни и неатрактивни специалности ", изясни зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов. По думите му дефицитът воже да бъде преодолян като преди всичко усилва броя на студентите държавна поръчка.Гетов даде образец със правосъдната медицина, неонатология, педиатрия. Според него преди пандемията от коронавирус е нямало нужният брой експерти по инфекциозни болестк, а в този момент имаме свръх огромен брой специализиращи.
Колкото и да усилваме приема, няма толкоз искащи. Професията на медицинските сестри не е атрактивна поради системата на възнаграждение, акцентира Гетов. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР