Близо 15 млн. лв. са предвидени за финансиране на 257

...
Близо 15 млн. лв. са предвидени за финансиране на 257
Коментари Харесай

България дава 15 млн. лв. за неделните училища в чужбина


Близо 15 млн. лева са планувани за финансиране на 257 български неделни учебни заведения зад граница през образователната 2022-2023 година. Обновеният лист на образователните заведения в чужбина беше одобрен от министъра на образованието на науката по предложение на Междуведомствена комисия.

В него за първи път влизат 16 неделни учебни заведения, които до момента са били подпомагани от България единствено за обособени планове. От тях 14 са в Европа. Повечето са във Англия, Италия, Германия, Франция и Гърция. Българско учебно заведение с три подразделения ще образова деца на Канарските острови в Испания – Тенерифе, Гран Канария и Лансароте. В Ротердам (Нидерландия) също четат и пишат на български език. В Северна Америка ще се финансират две спомагателни учебни заведения – в Съединени американски щати и Канада.

По предпочитание на Асоциацията за интеграция и богатство „ Балкан-Мадрид “ от листата са отпаднали две учебни заведения в Испания - Първо българско неделно учебно заведение „ Св. Иван Рилски “ във Фуенлабрада и Първа българска неделна гимназия „ Йордан Йовков “ в Мадрид. Техните възпитаници ще продължат образованието си в други учебни заведения на организацията.

През тази образователна година зад граница работят общо 373 български неделни учебни заведения. От тях 243 се подкрепят дълготрайно от страната. Други 130 се финансират отчасти по Националната стратегия „ Роден език и просвета зад граница “. Програмата поддържа обособени планове, свързани с разпространение на езика, историята и културата на България, пишат от МОН.

В 43 страни на шест континента се образоват над 35 000 деца от 4-годишна възраст, възпитаници от I до XII клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата и младежите в българските неделни учебни заведения е повишен съвсем 10 пъти.

МОН подпомага организационно, методически и финансово заниманията на децата от предучилищна възраст, образованието на по-големите възпитаници по български език и литература, история и цивилизация, география и стопанска система, както и действия, свързани със запазване на българския фолклор и просвета. В стратегиите на МОН са включени образования на учителите от неделните учебни заведения, партньорства сред тях и основаване на електронни материали за работа от разстояние.

За първи път през тази година се планува да се изготвят обучителни стратегии за децата в предучилищна възраст в българските неделни учебни заведения и електронни материали за тях.

Възпитаниците на неделните учебни заведения имат опция да се явят на изпит и да получат документ за притежаване на български език по Общата европейска езикова рамка. С него учениците могат да продължат образованието си в България. Има опция висши учебни заведения да зачитат оценката от документа с минимално равнище В2 като балообразуваща за обособени специалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР