Близо 10 500, според оценка на полицията, "червени шалчета" дефилираха

...
Близо 10 500, според оценка на полицията, "червени шалчета" дефилираха
Коментари Харесай

Червени шалчета протестираха в Париж

Близо 10 500, съгласно оценка на полицията, "червени шалчета " дефилираха през днешния ден под дъжда в Париж "в отбрана на демокрацията и институциите " от насилието, съпровождало демонстрациите на "жълтите жилетки " през последните седмици, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Агенцията напомня, че 10 000 души бяха декларирали посредством Facebook присъединяване в така наречен Републиканско шествие на свободите. Френски и няколко европейски флагове личаха в редиците на протестиращите. Те скандираха: "Да - на демокрацията, не - на революцията ". Някои носеха тишъртки с надпис "Обичам своята република " или "Спрете насилието ". Мнозина участници бяха с червени облекла - якета, шапки, кърпи за глава бандана, шалове. За разлика от парижките акции на "жълтите жилетки ", в които вземат участие най-вече млади мъже, "червените шалчета " бяха показани от хора на междинна и по-голяма възраст, показва ТАСС.

Според Лоран Сулие, основател на шествието, "червените шалчета " дават отговор на повика, ориентиран към "мълчаливото болшинство, което от 10 седмици си стои по къщите ". Той загатва за постоянните седмични демонстрации на "жълтите жилетки " всяка събота - митинги против обществената и данъчната политика на кабинета, по време на които имаше произшествия и конфликти със силите на реда.

Движението на "червените шалчета " декларира, че днешната демонстрация не е нито проява против "жълтите жилетки ", нито поддръжка за президента Еманюел Макрон, а нещо по-мащабно - акция в отбрана "на Републиката ", тоест на страната. Мнозина от "червените шалчета ", декларирали, че ще вземат участие в демонстрацията, споделят, че са споделяли част от настояванията на "жълтите жилетки ", само че отхвърлят концепцията за принуждение "срещу институциите ".

62-годишната Мари-Лин, здравна сестра в държавна болница, пристигнала тук от югоизточно предградие на столицата, твърди, че "не е срещу първичната концепция (на "жълтите жилетки ") да се поозъбим малко ", само че желае да каже "стоп на физическото и словесното принуждение ". "Не желая страната ми да се сгромоляса в тирания ", тревожи се 63-годишната Кристин - банкова чиновничка в пенсия, пристигнала от Вилпаризи край столицата, която се притеснява от напредък на екстремистките партии. От редиците постоянно се чуваше викът: "Фашизмът няма да мине! ".

Партията на Макрон "Република, напред " се опита да посрещне сдържано самодейността, само че двайсетина депутати и шестима сенатори от болшинството пристигнаха на демонстрацията в персонално качество, добавя Агенция Франс Прес. На площад "Бастилия ", където завърши акцията, имаше и "жълти жилетки ", събрали се на високото стълбище, водещо към постройката на Операта. Те обсипваха с обиди стачкуващите - "червени шалчета ", само че полицията съумя да осуети наближаващия конфликт, прибавя ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР