Близо 1,5 млрд. евро ще инвестира Европейския социален фонд (ЕСФ)

...
Близо 1,5 млрд. евро ще инвестира Европейския социален фонд (ЕСФ)
Коментари Харесай

Европа ни дава 1,5 млрд. лева за нови работни места, ограмотяване и помощ за самотни родители

Близо 1,5 милиарда евро ще влага Европейския обществен фонд (ЕСФ) в България до 2020 година

С националното съфинансиране сумата се усилва до 1,7 милиарда евро. С този запас всяка година се осъществят планове за основаване на нови работни места, възстановяване на изискванията на труд, повишение на уменията и знанията на работещи и безработни, предварителна защита на ранното отпадане от учебно заведение, обезпечаване на стипендии за студенти, ограмотяване на възрастни, подкрепяне на стопански неактивни, хора с увреждания, самотни родители, многодетни майки.

През 2018 година по линия на Европейски структурни фондове оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “ ще финансира стратегия „ Работа “. По нея се чака да бъдат наети към 10 000 безработни от близо 200 общини, в които безработицата е над междинната за страната. Със средства от Европейски структурни фондове ще се предизвиква предприемачеството и ще се подсигурява отпущането на нисколихвени заеми до 50 000 лева за започващи компании и обществени предприятия. Ще продължи и поддръжката за основаване на мрежа от качествени обществени услуги, които да обезпечат по-добра грижа и условия за живот на децата и младежите, настанени в обществени домове.

Над 180 хиляди души са получили поддръжка от Европейския обществен фонд от 2014 година, когато стартира сегашния програмен интервал. Близо 45 000 безработни са намерили прехранване, а други над 40 000 младежи са почнали първата си работа или са минали през образование или стаж по планове, финансирани по оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “ през последните 3 години. За същия интервал над 48 000 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами са получили персонален, домакински или обществен помощник.

През предишния програмен интервал (2007-2013 г.) всеки десети българин е взел участие в планове, финансирани по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Чрез тази поддръжка в България са основани 140 000 работни места, а над 400 000 души са минали курсове за професионално образование и са станали по-конкурентоспособни на пазара на труда. В интервала 2007-2013 година по планове, финансирани посредством Европейския обществен фонд са усъвършенствани изискванията на труд в над 1400 компании, основани са близо 150 центъра за настаняване от фамилен вид, 56 000 деца бяха върнати в просветителната система, а близо 20 000 възрастни приключиха стратегии за ограмотяване.

Търсенето на благоприятни условия за продължение на поддръжката от Европейски структурни фондове и след 2020 година е приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Първата стъпка в тази посока ще е организирането на интернационална конференция за бъдещето на Европейския обществен фонд на тематика „ Инвестиции в хората – пътят напред “ на 15 и 16 февруари в София. Целта на конференцията е да се трансформира в платформа за изложение на позиции и хрумвания по тематиката, както и за идентифициране на главните трендове за бъдещото финансиране на вложенията в развиването на хората. В конференцията ще вземат участие над 350 представители на институции на Европейски Съюз, национални, районни, локални обществени органи, обществени сътрудници, организации на гражданското общество, университетски среди и други заинтригувани страни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР