Близо 1 200 млади топ математици от 30 държави в

...
Близо 1 200 млади топ математици от 30 държави в
Коментари Харесай

1 200 млади топ математици от 30 държави в цял свят ще гостуват от 1 до 6 юли в Бургас

Близо 1 200 млади топ математици от 30 страни в целия свят ще гостуват от 1 до 6 юли в Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас. Поводът е присъединяване им в Международното математическо съревнование - BIMC` 2018. Престижният конгрес ще се организира за повторно в града, след сполучливото домакинство през 2013-та година, което бе и първо отвън рамките на Азия от основаването му.
Тази година общият брой на отборите-участници ще бъде 167, 19 от които са от България. От тях 4 са тимовете, които ще показват Бургас. Те са от ППМГ " Акад. Никола Обрешков ". Останалите 15 са от главните математически центрове в страната - Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Американския лицей в София, 107 ОУ в София, Софийска математическа гимназия, Първа частна математическа гимназия и 125 СУ в София.
Младите математици от Австралия, Канада, Китай, Непал, Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Макао, Малайзия, Мексико, Монголия, Филипините, Южна Африка, Тайван, Таджикистан, Тайланд, Узбекистан, Виетнам, Зимбабве и други, ще се състезават самостоятелно и отборно, разграничени в две възрастови групи от 5-ти до 7-ми клас и от 8-ми до 10-ти клас.
Отборите ще се състоят от 6 индивида - началник, заместител началник и 4 възпитаници, като всяка страна може да взе участие с 2 тима във всяка възрастова група. С 4 тима във възрастова група имат право да се състезават страните, които са били или следва да бъдат домакини на Международното математическо съревнование като България, Китай, Хонг Конг, Индия, Индонезия, Макао, Непал, Филипините, Южна Африка, Южна Корея, Тайван и Тайланд.
Състезателите ще бъдат оценени от интернационално жури, в което влизат и четирима български представители: Емил Колев - професор от Института по математика и информатика към Българска академия на науките, Александър Макелов - лекар на науките в Университета в Харвард, Васил Василев - учител във Факултета по математика и информатика в СУ " Св. Климент Охридски " -София и Динко Раднев - основен преподавател по математика в ППМГ " Акад. Никола Обрешков " -Бургас.
Престижният математически конгрес ще бъде открит с изискана гала на 2-ри юли в Летния спектакъл, а самото съревнование ще се организира на 3-ти юли. Освен оспорвано състезание по математика, всички състезатели и тимове ще се конкурират другарски между тях, представяйки екзотиката и обичаите на страната си в специфичната Вечер на културите на 4-ти юли. На идващия ден - 5-ти юли, ще се състои церемонията по награждаване на най-добре представилите се тимове и формалното закриване на надпреварата.
Организатори на събитието са Община Бургас, ПМГ " Акад. Н. Обрешков ", МОН, РУО - Бургас, Института по математика и информатика към Българска академия на науките и Съюзът на математиците в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР