Близнаци бяха спасени от екип на болница Надежда благодарение на

...
Близнаци бяха спасени от екип на болница Надежда благодарение на
Коментари Харесай

Спасени в утробата: Близнаци се родиха след уникална манипулация в столична болница

Близнаци бяха избавени от екип на болница „ Надежда ” с помощта на вътреутробно кръвопреливане. След комплицираната операция на 30 май се родиха две момченца. Близо месец по-късно - през днешния ден близнаците Мехмед и Мустафа се прибират вкъщи със своите родители - Емине и Мустафа Арап.

``
реклама

Майката на близнаците е забременяла на четвъртия път с ин витро процедура. 

„ Вътреутробното кръвопреливане  е операция, при която, откакто сме избрали подобаващата кръв, и през пъпната вена – там, където пъпната шнур се залавя за плацентата, даваме кръв на бебета. Сложното и рядкото тук е, че са близнаци и в международен мащаб доста рядко се прави трансфузия на близнаци. Трудното беше, че единият имаше задна плацента, т.е. ни беше доста мъчно да достигнем до неговата пъпна шнур и при него постоянно беше на риск дали ще успеем с трансфузията. На всеки от тях по четири пъти е преливана кръв ”, изясни ръководителят на поделение „ Пренатална диагностика и терапия ” доктор Кристина Чачева.

Тя разясни, че това е проблем, който се появява при майки с резус отрицателна кръвна група, без значение коя, и бебета с положителна кръвна група. " Тъй като при всяка бременност кръв от бебето минава в кръвообръщението на майката и е допустимо тя да развие антитела по отношение на електроцитите на бебето и по този метод да ги унищожава, а бебетата развиват тежка анемия ", добави доктор Чачева.

" Децата се родиха в положително здраве. Наложи се единствено двукратно да се направи промяна на хемоглобина ”, изясни доктор Стоичкова. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР