Близките на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за

...
Близките на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за
Коментари Харесай

Близките на починалия Адриан: Държавата нагло и безочливо ни лъже

Близките на 29-годишния Адриан Петков, който умря, до момента в който чакаше за белодробна трансплантация, ще водят борба и за ориста на останалите 16 души, които чакат за трансплантация на бял дроб.
Семейството на младия мъж съобщи, че са били „ безочливо и безсрамно излъгани от държавата”. Решени са също доведат борбата до дъно в Европейския съд по човешките права.

„ Обещал съм на брат ми, че останалите, които чакат трансплантация, няма да минат по същия път, по който мина той. Ще създадем идея, с която да пазиме правата на тези хора, тъй като имаме вяра, че всеки има правото да се излекува и да живее”, акцентира братът на Адриан – Алберт Петков.

„ 8 месеца ни лъгаха по най-грозния метод и чакаха брат ми да си замине. Спасение в България няма, нито за младите, нито за тези, които са болни”, безапелационен беше братът на Адриан.

Близките допълниха, че са били лъгани, че има контракт с Евротрансплант, а преди седмица са разбрали, че в действителност подобен не съществува.

„ Първата неистина беше, че Адриан трябваше да бъде изпратен във Виена, след което трябваше да отиде във Франция, след това за Германия, за Италия”, уточни Анжела Цветанова, майка на младия мъж.

„ Накрая през вчерашния ден избрахме на брат ми италиански ковчег. Той не отпътува за нито една от страните, за които ни лъжеха, за нито една от страните, за които нямаше късмет да замине действително, тъй като нямаме контракт. Нарушиха най-голямото ни право – да може да се излекуваме в чужбина, откакто няма решение за нас в България”, добави братът по БТВ.

След изказванията на здравното министерство, че е направено всичко допустимо за Адриан, околните на младия мъж са безапелационни, че от ведомството не са създали безусловно нищо през последните 8 месеца. „ 448 часа имаше господин Ананиев да отвори писмото и да му върне отговор”, сподели братът на Адриан.

По думите му проблемите не са в неналичието на донорство. „ Само преди месец присъствахме на конференцията на Марияна Симеонова при напускането на организацията по трансплантации. Там твърдо убеждаваше по какъв начин имаме контракт с Евротрансплант и имаме донори”, уточни той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР