Блестящо написан роман, носител на Букър“, който открито разглежда човешката

...
Блестящо написан роман, носител на Букър“, който открито разглежда човешката
Коментари Харесай

Големият роман Последни поръчки “ реди пъзела на приятелство, продължило цял живот

Блестящо написан разказ, притежател на „ Букър “, който намерено преглежда човешката сензитивност и копнежи, излиза за първи път на български –„ Последни поръчки “ от Греъм Суифт. Въпреки международната си известност като занаятчия на прозата и открояващ се книжовен глас, създателят е малко прочут у нас единствено с един събирателен том от края на 80-те години.

Сега името му в България се възражда с огромния му шедьовър, който към този момент може да се открие по книжарниците с логото на „ Кръг “ в превода на Юрий Лучев и с корица от Милена Вълнарова.

Лондонска механа по обед, остарели другари с по пиво на бара, а до тях – урна с тленните остатъци на починалия им приятел Джак Артър Додс. Време е за неговото последно предписание – прахът му да бъде разпилян от кея Маргейт.

Какво общо има той с това отдалечено място и за какво в писмото, отворено след гибелта му, е поискал точно там да е последният му дом? Въпросите са повече от отговорите, а идното пътешестване вещае експлоадирането на страсти, каквито никой от привидно суровите мъже не си е представял.

Известният с шанса си Рей, избухливият Лени, сдържаният Вик и отрасналият в фамилията на Джак Винс попадат във въртележка от диалози и спомени както за починалия си другар, по този начин и за самите себе си и взаимоотношенията си. Парче по парче се подрежда самобитен пъзел на историите им, с чиято целокупност никой от опечалените не е осведомен.



Тайни, подли изменничества и премълчавани добрини от последните шест десетилетия последователно излизат нескрито, с цел да доизградят и в същото време разрушат устоите на едно дългогодишно другарство – и да разкрият доколко то е било същинско, а не фабрикувано.

Романът „ Последни поръчки “, клатещ се през времето и разказан с гласовете на четиримата мъже и на вдовицата на Джак, страница след страница изгражда хорово признание на скръбта, копнежа и съжалението – пристрастености, които не са непознати на никое човешко създание. „ Суифт ни въвлича в действителни, изживени ориси... – гласи рецензията на „ Ню Йорк Ривю ъф Букс “. – Внимателно, безшумно и безапелационно отличава полезности като възпитание, преданост, обич. “

„ Последни поръчки “ печели една от най-престижните литературни награди в света – „ Букър “, през 1996 г. Обосновката на журито гласи следното: „ Скръбта и възмущението се смесват със пристрастеност и страдание в това признание от Суифт за една изменяща се Англия и за това какъв брой непреходна е човешката тленност “.

А пет години по-късно, през 2001-ва, по романа е сниман и холивудски филм с участието на Майкъл Кейн, Боб Хоскинс и Хелън Мирън. Екранизацията печели любовта на феновете, както и няколко награди, измежду които за най-хубав актьорски състав от Националния съвет на кинокритиците в Съединени американски щати.

Греъм Суифт (р. 1949) е британски публицист и член на Кралското общество за литература. Приет за един от най-звучните гласове на Острова, Суифт е създател на 11 романа, както и на няколко сборника с разкази и есета.

 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР