Благовест Кирилов подаде оставка като служебен зам.-министър на електронното управление

...
Благовест Кирилов подаде оставка като служебен зам.-министър на електронното управление
Коментари Харесай

Зам.-министър напусна с критики срещу спорни назначения в Информационно обслужване

Благовест Кирилов подаде оставка като длъжностен зам.-министър на електронното ръководство - пост, който заемаше още от август 2022 година насам.

Кирилов показва, че повода за напускането на кабинета е обвързвана със противоречиви назначения в " Информационно обслужване " - държавното сдружение, което обичайно брои резултатите от изборите.

" Една от главните задания, които си сложих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече бистрота в “Информационно обслужване ” АД. За страдание, това не се случи. Пример за това е изборът за самостоятелни членове на борда на шефовете. Той не беше съгласуван с класирането в състезанието, извършен от Агенцията за обществените предприятия и надзор ", написа Благовест Кирилов.

В Търговския указател се вижда, че на 10 февруари са попълнени две места в борда на шефовете на " Информационно обслужване " - назначени са Дияна Томова и Николина Найденова.

Според информация на Mediapool - Найденова е брачна половинка на прокурор от ВКП. Името ѝ не участва в други търговски сдружения.

Дияна Томова има благосъстоятелност в разнообразни компании, които са свързани с консултантска активност, само че не с IT-индустрията. Към 2008 година е била в съвета на шефовете на столичното общинско сдружение " Егида ".

Томова и Найденова са се явили на състезанието за " Информационно обслужване ", само че са класирани на второ и трето мястослед Владимир Данаилов. Отново по информация на mediapool - става дума за някогашен зам.-кмет на Столична община по дигитализацията и някогашен шеф на Фонда на фондовете, който обаче не е член на ГЕРБ и е от IT-бранша.

Останалите трима членове на борда на " Информационно обслужване " са наследени от ГЕРБ - с назначения след конкурс, извършен в последните месеци на ръководството на Борисов.

" Във всяко свое деяние се управлявам от желанието да има бистрота на процеса, успеваемост на резултатите, както и да се отбрани националната сигурност. Предстои провеждането на нови избори. За тяхното обикновено протичане тези условия са основни. Когато едно или повече от трите бъдат застрашени съществува риск за изборите. Организацията на вота е съществена роля на служебния кабинет според Конституцията на Република България и следва да е приоритет в работата му, споделя още той.

Думите му бяха употребявани от управлението на Българска социалистическа партия за офанзива против Румен Радев и Гълъб Донев.

От екипа на Корнелия Нинова разгласиха прессъобщение, в което упрекват служебното държавно управление в " следващо неприемливо вмешателство в идните изключителни избори " поради изнесените данни от Кирилов.

Самият Благовест Кирилов обаче опроверга интерпретациите на Българска социалистическа партия:

" Опитите за оклеветяване на президента и дискредитиране на изборите са много плосък способ. Не, Корнелия, не напуснах, тъй като някой ще подмени изборите. МЕУ направи най-прозрачните избори преди 6 месеца. Стискам палци на сътрудниците да го създадат и в този момент. Аз ще проследявам и ще оказвам помощ при потребност ", написа Кирилов в профила си във Фейсбук.

Той беше народен представител от Българска социалистическа партия 47 Народно заседание, само че се противопоставяше на някои от противоречивите решения на групата - по-специално на опитите за връщане на хартиените бюлетини още в предпоследния парламент.

След рухването на кабинета " Петков ", той и Крум Зарков останаха отвън листите на Българска социалистическа партия и получиха позиции в изпълнителната власт под контрола на Румен Радев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР