Благовещение е!Библейското поверие гласи, че при оповестяване на благата вест

...
Благовещение е!Библейското поверие гласи, че при оповестяване на благата вест
Коментари Харесай

Честито Благовещение!

Благовещение е!
Библейското вярване гласи, че при обявяване на богатствата новина от Св. арх. Гавриил на Пресвета Богородица, че ще зачене и роди наследник, дохвърчали кукувици и лястовици, с цел да известят за идващата пролет. За Църквата това е Денят на майката. В националните показа този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно събуждане на природата. Благовец или Благовещение е прочут още като " половин Великден ".

Празникът е по време на Великия пост, който изключва обилни трапези. Но на този ден църквата позволява потреблението на риба, растителна лой и вино. Приготвя се и лучник, както и каша от прясна коприва, лучена салата с джоджен и магданоз.
 
На празника Благовещение в църквата се носи филиз босилек, който се освещава и се връща назад вкъщи. На Благовец се засажда босилек в саксия, с цел да пази дома. На празника би трябвало да се стане рано, с цел да е богата годината.
 
Първото парче от обредната пита се отчупва от домакинята и се оставя пред прага на дома. То е предопределено за домашния дух, който покровителства къщата. На празничната софра би трябвало да се събере целият жанр.
 
Приготвената питка се маже с ме и с нея се черпят съседи и близки. Празникът се посреща с чисти домове и дворове, а боклукът се пали, с цел да се изгорят и заболяванията. На празника не се прави никаква домакинска работа. Дори птиците не свиват гнезда.
 
Друга традиция, обвързвана с този християнски празник, е пробиването на ушите н момиченцата. Вярва се, че на този ден няма да ги боли поради кръжащия над тях архангел Гавраил. На този " мил ден " домакините не би трябвало плетат и шият.
 
На днешния ден честват всички, които носят имената Благой, Блага, Благовест, Благовеста, Евангелина, Bангел.
 
Честит празник!
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР