Благородното лаврово дърво, от което се получава масло от дафинов

...
Благородното лаврово дърво, от което се получава масло от дафинов
Коментари Харесай

Етерично масло от дафинов лист

Благородното лаврово дърво, от което се получава масло от дафинов лист, е античен знак на успеха. С венец от лаврови листа са награждавани спечелилите и през днешния ден този обред е знак на опциите на листата на лавровото дърво.

Историята на дафиновия лист датира от древността в Гърция и Рим, където венецът от тези листа е символизирал тримуфа и храбростта. За него също по този начин се е считало, че има пречистващи свойства, както на физическо, по този начин и на духовно равнище.

Ароматните, зелени листа на билката Laurus nobilis са добре известните дафинови, наричани още лаврови листа. Те оказват помощ на тялото да резервира здравето си, като почисти остарялата, застояла сила. Дафиновият лист е добре позната фалшификация в кулинарията, а маслото, извлечено от него, е употребило още в антична Гърция за приемане на оракулски видения.

Ето подробна информация за етеричното масло от лавровото дърво.

Получаване на етерично масло от лаврово дърво

Дафиновите листа са повече познати от използването им в кухнята, само че не всеки знае, че от това растение се извлича и етерично масло с неповторими козметични и лечебни свойства, с помощта на които е запазило висока оценка в естествената медицина.

Маслото от дафинов лист се прави от лавровото дърво, известно като лавров доблестен Laurus nobilis.

 дафинов лист

В националната медицина маслото се пресова от пресни лаврови плодове Oleum Laurinum, както и от листата посредством филтрация. Лавровото масло, пресовано от плода, съдържа, наред с други глицериди на лауриновата, палмитиновата, олеиновата и линоловата киселина, етерични масла, антиоксиданти и хлорофил.

Има и лаврово масло, което се създава по метода на добиване на месестата част на плодовете на Laurus nobilis, наричано Laurus Nobilis Oil. В неговото наличие има до 40 % мастни киселини, това са лауриновата, палмитиновата, олеиновата, линоловата киселини и 1% етерични масла.

Масло от дафинов лист се отличава със апетитен зелен цвят и има натоварен билков, пресен, бездънен, сладко-пикантен мирис, наподобяващ карамфилово масло. Може да се употребява както външно, по този начин и вътрешно, заради което свойствата му имат резултат върху цялото тяло.

Химически състав на маслото от дафинов лист

Полезните свойства на еерично масло от дафинов лист са резултат от благосъстоянието на дейни субстанции в състава му. Между тях може да се откроят флавоноидите, танините, етеричните масла, лигнаните, изохинолиновите алкалоиди, пектините.

Масло от дафинов лист съдържа витамините A, B2, B3, B5, B6, C, както и фолиева киселина. Минералното благосъстояние е показано от калция, желязото, мангана, селена, медта, калия, цинка и магнезия.

Благодарение на тях, маслото има противовъзпалителни, антисептични, противогъбични, бактерицидни, успокояващи и стягащи свойства.

Лечебни свойства на маслото от дафинов лист

 Mасло от дафинов лист

Отпуска мускулите

Това масло има мощно успокоителен и отпускащ мускулите резултат. То работи за поощряване на свиването на кръвоносните съдове, като в същото време успокоява импулсите на нервите и има регулиращо кръвообращението деяние.

- Поради това маслото от дафинов лист се употребява при главоболие и престъпи на мигрена;

- То може да облекчи болката в раменете и врата при масаж на мускулите с това масло.

Понижава температурата

При грип или простуда, няколко капки масло от дафинов лист, употребявани за компрес затопля гърдите и лекува инфекцията;

- Маслото от дафинов лист понижава инфекциите при простуда и смъква температурата, стимулирайки потенето.

Това масло е благонадежден антибиотик

Маслото от дафинов лист има свойството на естествен антибиотик. Спира развиването на микробите, бактериите и гъбичките.

Подходящо е за разчистване на дребни рани, пострадване разследване на изгаряне.

Най-хубавото е, че няма странични резултати и може да се употребява в домашни условия за лекуване на децата при пострадвания в игрите.

Помага на кожата

Сред най-големите изгоди на дафиновия лист са вълшебните свойства на мслото му, което съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които се грижат за кожата. Трябва да се отчетат противовъзпалителните му и антимикробните му свойства, позволяващи опазване на кожата чиста, без токсините, които са нездравословни за нейното положение.

Роля в грижите за косата

Етеричното масло от дафинов лист може да се погрижи съвършено за косата. Възможностите му се простират до:

- Действие като натурално средство против пърхот;

- За възстановяване на здравето на скалпа и стимулатор на растежа на косата поради способността да му да подтиква процеса на кръвообращение;

- При съществуване на паразити /въшки/ може да се третира косата с това масло.

Други свойства на етеричното масло от дафинов лист

- Ускорява регенерацията на тъканите и спомага за намаляването на белези;

- Има бактерицидни, противогъбични и противовъзпалителни свойства;

- намалява признаците на пърхот, псориазис и акне;

- подпомага бързия напредък на косата;

- намалява хематомите и отоците по кожата.

Етеричното масло от дафинов лист има мощни затоплящи свойства, с помощта на което облекчава изтощените мускули и успокоява болки в ставите. Подходящо е за втриване при ревматични болки и навяхвания, защото дейно понижава възпалението и отока, породени от пострадванията.

Начини на приложение на маслото от дафинов лист

 Етерично масло от дафинов лист

Маслото може да се употребява непосредствено в точното количество върху кожата на лицето или цялото тяло, както и върху косата и скалпа. Можете също да прилагате маслото върху кожни лезии като екземи или разнообразни кожни недостатъци.

Един от методите за нанасяне на етеричното масло са компресите и лубрикациите, най-подходящи за стъпалата и ръцете, тъй като компресите ще омекотят мазолите и напуканата кожа и ще възвърнат нейната копринена мекост. Маслото може да се употребява за основаване на домашно приготвени козметични предписания, намира приложение и при професионалните процедури в салоните за хубост, фризьорските салони и салоните за масаж.

То е отлично средство и за грижа за ръцете. Интензивно овлажнява, подхранва и регенерира кожата на ръцете, изключително при сухи и напукани ръце. Помага за бързото възобновяване на красивия им и добре поддържан външен тип.

Също по този начин е чудесно средство за чупливи нокти, оказва помощ за подсилване на структурата им и ги защищава от отрицателното въздействие на външни фактори като препаратите и предметите с груба текстура. Може да се употребява върху ръцете и ноктите в чист тип или като добавка към обичаната козметика.

Приготвяне на масло от дафинов лист в домашни условия

Най-добре е да се закупи готово масло от комерсиалната мрежа за персонално прилагане, само че персоналното произвеждане дава сигурност, че продуктът е първокласен и безвреден. Ето една рецепта за подготвяне на масло от дафинов лист.

Необходими артикули:

- 30 дафинови листа

- 200 мл растително масло по желание, да вземем за пример зехтин

Начин на подготвяне:

1. Смилат се листата и се поливат с олиото;

2. Запечатва се компактно съдът и стои на мрачно и хладно място 2 седмици;

3. От време на време се разклаща;

4. След като мине това време, маслото се прецежда през марля и се изсипва в мрачен съд.

5. Съхранява се на хладно място.

Необходимо е да се направи тест за търпимост, като се капне от сместа на вътрешната страна на лакътната сгъвка с леко втриване. Изчаква се 4-6 часа за кожна и обща реакция на организма.

Вижте още:

- Да прочистим тялото си с дафинов лист;

- Ползи от отварата от дафинов лист.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР