Благородният метал падна до най-ниските си стойности за март 2023

...
Благородният метал падна до най-ниските си стойности за март 2023
Коментари Харесай

Цените на златото спадат на фона на разрастващият се конфликт между Израел и Палестина

Благородният метал падна до най-ниските си стойности за март 2023 година, като при започване на месеца се потопи под границата от $1,850.

Въпреки че се възвърне и се изкачи над $1,900 и все още на писане на публикацията се търгува за към $1,940 за тройунция, златото още веднъж претърпява спад, до момента в който щатският $ се ускорява ,

Източник: investing.com

Щатският $ освен изпреварва златото, само че и петрола, суровините и водещите валути, в това число валутите на страните от БРИКС. Глобалните вложители се насочват към щатския $ заради продължаващия спор в Израел и Палестина. Сега щатският $ се преглежда като несъмнено леговище на фона на разтърсванията в Близкия изток и в Русия и Украйна.

Институционалните вложители продават задграничните си активи, защото валутният пазар и пазарът на първични материали претърпяват дестабилизация заради спора. Продължаващият спор спомага за укрепването на щатския $, защото тази седмица валутата регистрира положителни притоци.

Много други водещи валути претърпяват отлив на средства, заради което приключват на ново дъно по отношение на щатския $. Това развиване обаче е единствено краткотрайно, защото средствата ще стартират да се разпределят във всички браншове, когато спорът се успокои.

Повишаването на курса на щатския $ става причина за безпокойствие на азиатски страни като Индия, Япония и Китай. Местните им валути – рупии, йени и юани – доближават ново най-ниско равнище по отношение на зелените пари.

От друга страна, Китай наложи ограничаване на транзакциите на фирмите, които търгуват с щатски долари в страната. Япония също търси способи да спре растежа на щатския $ и да изведе йената напред на пазарите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР