Blagoevgrad24.bg Цените на горивата у нас полудяха и са на път

...
Blagoevgrad24.bg
Цените на горивата у нас полудяха и са на път
Коментари Харесай

Цените на горивата полудяха! В Люксембург бензинът по-евтин от Стара Загора

Blagoevgrad24.bg Цените на горивата у нас полудяха и са на път да отбележат нов връх за последните няколко години. Само за месец най-масовият бензин А 95 е поскъпнал приблизително с 11 стотинки, а дизелът - с 13 стотинки. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо - от януари и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 30 стотинки. Това демонстрира информация на в. " Сега " в данните за междинните цени на горивата в България в платформата Fuelo.

Прогнози на специалисти сочат, че тези цени не са пределни и в идните седмици и месеци може да се вдигнат още. Така скоро може да забележим стойности над 2.50 лв. за литър. В момента А 95 в България коства приблизително 2.29 лв., а дизелът върви по 2.41 лева за литър, което е колкото заплащат в Словакия и е по-скъпо от Полша. Но разликите в обособените райони на страната са много съществени. Ако в някои бензиностанции по морето бензинът може да се откри и по 2.14 лева за литър, в София и по автомагистралите той доближава 2.47 лв. за литър.

Подобна е и обстановката при дизела, чиято цена се движи от 2.21 лева до 2.46 лева за литър на някои бензиностанции. И до момента в който преди месеци за цените на горивата важеше правилото, че колкото по-далеч зареждаш от София, толкоз по-евтино излиза, то в този момент това не е по този начин. София е в средата на класацията по скъпотия. В столицата бензинът се търгува приблизително по 2.35 лв. за литър, а дизелът - по 2.38 лв..

В момента най-скъпи са горивата в най-бедния регион на страната - Северозападния - в областите Враца, Видин и Монтана. Средната цена за литър бензин в Монтана е 2.42 лв., а дизелът върви по 2.47 лв.. Най-евтино е в област Хасково, където литър дизел върви по 2.37 лв., бензин А 95 е 2.34 лв., а пропан-бутанът - 1.06 лв.. Следват областите Добрич и Пловдив, където е по-скъпо с към стотинка. Големи разлики има и в цените на бензиностанции от една и съща верига в обособените райони и даже според от разположението на обекта - на автомагистрала, на основен път или в малко обитаемо място.

Парадокс е, че бензиностанциите в някои градове в България държат цени, които са много по-високи от средноевропейските. Така да вземем за пример се оказва, че бензиностанции в Стара Загора бият по цени на горивата в една от най-богатата европейски страни - Люксембург. В града на липите най-масовият бензин А 95 се търгува и по 2.47 лева за литър, до момента в който междинната цена във Великото херцогство е " едвам " 2.42 лева за литър. И до момента в който у нас цените са високи, то в прилежаща Турция да вземем за пример литърът А 95 върви по 1.66 лв., а дизелът се търгува за 1.51 лв..

Евтино е и в Македония, където бензинът коства 2.01 лв. за литър, а нафтата - 1.56 лв.. Значително по-скъпо е в Сърбия, а в Румъния цените са съвсем същите като у нас - 2.42 лева за литър А 95 и 2.27 лева за дизел. Най-скъпи при съседите са горивата в Гърция. Там най-масовият бензин коства 3.50 лв. за литър, дизелът върви по 3.07 лв.. Традиционно цените в България порастват при започване на летния сезон, като след това следва лек спад. През тази година наклонността е обърната. Според специалисти повишаването на горивата ще продължи и даже следва следващ скок до Нова година. Цените на горивата у нас зависят главно от фактори отвън България, разяснява пред bTV икономистът Румен Гълъбинов.

Усложняващата се конюнктура към Саудитска Арабия и идните наказания против Иран биха покачили още цената на суровия нефт. " При това състояние чакам цени в България от 2.60 лв. за литър бензин, а за дизела - до 2.70 лв.. Инфлацията ще се форсира до 4%, а може и да премине тази граница. По този метод тя ще изпревари растежа на Брутният вътрешен продукт за тази година ", добави той. Една от аргументите за внезапните съмнения при горивата съгласно Гълъбинов е, че нямаме задоволително конкурентен вътрешен пазар. " Когато настъпят внезапни промени на интернационалния пазар, в България не можем да балансираме сполучливо със свободен импорт на горива, да вземем за пример. По същия метод, когато пада цената на петрола, доста по-малко е понижението в крайната цена на горивата ", разяснява той пред БНР през вчерашния ден.

От българската петролна и газова асоциация също означават, че горивата нарастват поради условия, върху които България не може да въздейства. " Ръстът се дължи напълно на котировките на суровия нефт. От средата на август до в този момент те са се повишили с 15-17% или 5% за горивата. Това е тренд, който се следи в цяла Европа ", сподели Светослав Бенчев от асоциацията. Експертите въпреки всичко се въздържат от по-категорична прогноза дали цената ще продължи да пораства. По-ясна картина ще има идващия месец, когато глобите на Съединените щати против Иран станат факт, акцентират те.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР