Благоевград. Кметът на Благоевград Илко Стоянов недвусмислено заяви чрез своя

...
Благоевград. Кметът на Благоевград Илко Стоянов недвусмислено заяви чрез своя
Коментари Харесай

Кметът Илко Стоянов: Време е да кажем на глас – искаме ли парк, който носи добавена стойност или предпочитаме „Бачиново“ да бъде залят с бетон!

Благоевград. Кметът на Благоевград Илко Стоянов недвусмислено съобщи посредством своя позиция, че волята на хората за него е приоритет и не приема едноличното взимане на решения във връзка с развиването на Благоевград, оповестиха от пресцентъра на Общината . В пост в персоналната си страница във фейсбук той разгласи, че капиталовото желание за разширение и надграждане на парк „ Бачиново “ ще бъде разграничено на две етапи, а оптималният размер на предлагането за вдишване на дълг, касаещо първата част, възлиза на 17 784 538 лв..

„ За мен стои единствено една алтернатива - ще има ли Благоевград първия си огромен план, който ще го направи водещ зелен град, или ще продължим да оставяме на заличаване едно от най-големите си естествени благосъстояния. Решението е в ръцете на всички нас “, гласи част от позицията на кмета Илко Стоянов:

Ето какво прибавя още той:

„ На 6 януари беше намерено публично разискване за вдишване на дълг от Oбщина Благоевград в размер ДО 29 милиона лв., а не ОТ 29 милиона лв.. Тъй като още на самото разискване и изключително след края му, в обществените мрежи и някои медии, се стигна до голям брой операции и лъжи, в този момент се постанова да поясня някои обстоятелства и условия, преди да разглася своето желание, въз основа на което Общински съвет - Благоевград ще вземе решение.

Още в предизборната си акция показах на обществеността няколко амбициозни и огромни плана, посредством които Благоевград може да се трансформира в една от водещите общини в България. Всичките планове са свързани между тях и НЕ следва да се опълчват един на различен.

Всеки естествен човек е наясно, че няма по какъв начин всички планове да стартират да се извършват по едно и също време - все някой ще е пръв, различен ще е втори, според от опцията за финансиране и плановата подготвеност на Общината. Затова изработихме и уеб страницата www.newblg.bg, където може да се следи етапа на развиване на всеки един от плановете. Спазвайки обещанието си към гласоподавателите и следвайки правилото на поредност, аз и моят екип успяхме за период по-малък от 6 месеца да намерим опция за реализация на първия от тези планове, касаещ реорганизация и модернизиране на Аквапарка и парк „ Бачиново “.

По стичане на събитията първият вероятен план се оказа и най-общественият за всички нас. Финансирането на плана се реализира според Регламент No:1303/2013г. на Европейската комисия, където според член 37 „ финансовите принадлежности се употребяват за поддръжка на вложения, които се чакат да бъдат финансово жизнеспособни, само че не могат да генерират задоволително финансиране от пазарни източници. ” В този смисъл поемането на дълг НЕ съставлява заем от комерсиална банка, по този начин както се пробват да го показват избрани субекти. Само за образец ще дам, че импортираният план за бюджет на страната за 2022г. планува вдишване на дълг в размер на 7.3 милиарда.

Логиката за общинския и държавния дълг е една и съща. Само преди към година Община Благоевград пое дълг от 5 милиона лв., с цел да оправи водопроводите на няколко улици, от които няма никаква директна рентабилност “, написа в поста си кметът Стоянов.
Той е безапелационен, че този план не може да се финансира с безплатни европейски грантове, тъй като към сегашния миг не съществува никаква такава опция за сходни огромни планове.

Кметът прибавя, че изказванията, че има директна връзка сред този план и повишение налозите на хората не дава отговор на действителността и че средствата могат да бъдат извоювани на спортен принцип, а в случай че това стане факт, същите могат да бъдат употребявани единствено и само за реализация на това капиталово желание.

„ През целия европейски интервал на Благоевград са взимани грантове, заеми, поеман е дълг, само че в нито един миг не е представян огромен план, който да касае толкоз голям брой поданици. „ Бачиново “ е на всички ни и в случай че успеем да стартираме този план, няма да има никакво значение кой ще бъде кмет след 1, 5 или 9 години, тъй като тези средства ще останат вложени и обезпечени за всички поданици на общината. Това е нашият парк и всички дружно ще поставяме грижи за него, без значение кой каква функционалност извършва “, гласи още позицията на кмета Стоянов.

По думите на кмета изгодите от капиталовото желание са в доста насоки и най-малката от тях е разкриването на директни работни места и добавя, че Общината не желае да бъде шеф, а се стреми да сътвори условия за хората и бизнеса, да обезпечи налична и красива градска среда.
„ Това ще даде опцията на благоевградчани да остават тук, само че също така ще притеглим и нови хора, които ще идват да прекарват времето си в едно от най-хубавите места в България. Също по този начин, ще притеглим вложители.

Повтарям го - ще притеглим вложители, тъй като има директна връзка сред вложителите и градската среда. Няма вложител в днешно време, който да не прави оценка една община по изискванията за живот в нея. А това включва в себе си обществен, културен, наличен, интегриран град с добра среда, тъй като вложителя освен обезпечава работа на локалните хора, а и внася такива от други места “, безапелационен е кметът.

Той прибавя още, че Благоевград има не просто парк, а има капацитета за голям градски парк, който да може да прерастне в крайградска зона с неповторима минерална вода. „ И в този момент, дано си кажем още една истина - този парк е заплашен от застрояване. На няколко места, в частни петна след съмнителни покупко-продажби, към този момент са се разположили строителите.

Парк „ Бачиново “ е на кръстопът. На изборите доста благоевградчани гласоподаваха за мен, точно тъй като им дадох обещание това. И аз го върша! Реализирането на нашето желание ще избави парк „ Бачиново “ от захапващите го строители от всички страни. Всеки град си има сърце. Този парк ще вдъхне живот на цялата община. Ще ни отвори вратите да влезем измежду лидиращите зелени общини. Не го ли създадем в този момент, след време ще е прекомерно късно, тъй като обичаната ви алея е на път да се трансформира в улична мрежа на нов квартал.

Аз се вслушах в гласовете на хората и в техните страхове и въпреки че съм изцяло уверен в силата и изпълнимостта на цялостната концепция, стигнах до извода, че се нуждаем от едно уравновесено решение. Затова ще отдръпва едната част, касаеща спа-центъра (закрития плувен басейн). Ще внеса предложение за финансиране на другата част, посредством която ще се извърши реорганизация, рационализация и доста нарастване на площта на парк „ Бачиново “, създаване на плувен комплекс с минерална вода (открит басейн) и обслужващ паркинг.

- Максималната стойност на плана може да доближи ДО 17 784 538 лв.. Сумите ще бъдат усвоявани едвам след провеждането на публични поръчки, които могат да доведат единствено до по-ниски стойности. Сумите ще бъдат усвоявани поетапно на база свършена работа и при показване на нужните отчетни документи.

- Максималната стойност на дълга може да доближи ДО 19 519 790, 10 лв., която следва да бъде върната чак през 2042 година. Сега се върнете 20 години обратно, вижте какъв брой е поскъпнал животът към сегашния миг и си представете тези стойности след още 20 години “, написа още в позицията си кметът Илко Стоянов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР