Благоевград. Благоевградската общественост отбеляза 119 години от смъртта на революционера

...
Благоевград. Благоевградската общественост отбеляза 119 години от смъртта на революционера
Коментари Харесай

119 години от смъртта на Гоце Делчев бяха отбелязани в Благоевград. Кметът Илко Стоянов сведе глава в знак на почит към революционера

Благоевград. Благоевградската общност означи 119 години от гибелта на революционера и идеолог Гоце Делчев, оповестиха от общината. На площад „ Македония “ глава сведе кметът на града Илко Стоянов и постави цветя пред паметника на Делчев. Цветя поставиха още зам.-областният шеф Анита Коцелова, ръководителят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, началникът на Военно оръжие – Благоевград Петър Митев, представител на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Благоевград, евродепутати, шефът на Регионален исторически музей – Благоевград Кирил Алексиев, представители на културни и просветителни институти, представители на политически партии, жители.

Тържествената гала бе открита от шефа на Дирекция „ Култура, спорт и туризъм “ в Община Благоевград Силвия Домозетска. „ Има персони в историята на България и облици в пантеона на славата, които светят с една по-особена светлина. Не единствено поради саможертвата, освен поради идеализма и героизма, освен поради всеотдайността към идеята, която са преследвали, а поради един изключително остроумен взор напред в бъдещето, доста по-обширен и по-обхватен.

Нещо, което през днешния ден назоваваме визионерство. Такъв какъвто е Гоце Делчев. 4 май е трагична дата, обвързвана със гибелта му. Благодарим на всички, които през днешния ден на тази дата приехте поканата на Община Благоевград да бъдем на площада, където е повдигнат неговия монумент и да се поклоним на този ярък облик в пантеона на славата. “, сподели Силвия Домозетска и даде думата на историка от Регионалния исторически музей – Благоевград Иван Стоянов, който напомни обстоятелства, свързани с живота и делото на Гоце Делчев.

„ Днес се навършват 119 години от гибелта на Апостола на свободата на македонските българи Георги Николов Делчев. Той е роден през 1872 година в българския град Кукуш, през днешния ден Беломорска Македония. Учи в българското учебно заведение в родния си град, по-късно в Солунската българска мъжка гимназия.

Юнкер е в българското военно учебно заведение и след завършването му става преподавател на българската екзархия в Щип и в Банско. Като преподавател в Щип става член на революционната организация на македонските българи, наричаща се тогава български революционни македоно-одрински комитети.

Като челник на Вътрешна македонска революционна организация, на път за конгреса на Серския революционен окръг през 1903 година четата на Гоце Делчев е обградена в село Баница и в настъпилото стълкновение на 4 май 1903 година умира Гоце Делчев. Той е заровен до църквата на село Баница. 10 години след гибелта му неговият роден град Кукуш и село Баница са опожарени от гръцките войски. “

Ритуалът по полагане на цветя във връзка 119 години от гибелта на Гоце Делчев бе осъществен под звуците на музика, изпълнявана от Биг Бенд Благоевград.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР