Благоевград. 37-ият контингент на Българската армия, завърнал се от мисията

...
Благоевград. 37-ият контингент на Българската армия, завърнал се от мисията
Коментари Харесай

Благоевград: В града беше тържествено посрещнат 37-ият контингент на Българската армия, завърнал се от мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”

Благоевград. 37-ият контингент на Българската войска, завърнал се от задачата на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка ” бе тържествено посрещнат в Благоевград, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Церемонията се организира на площад „ Македония “. На посрещането на военнослужещите участваха заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден военачалник Валери Цолов, командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев и регионалният шеф Бисер Михайлов.
Церемонията стартира с осъществяване на националния химн, след което бе връчено отличие за високи достижения в службата, осъществяване на функционалните отговорности в комплицирана конюнктура и по отношение на сполучливото привършване на присъединяване им в задачата на съображение член 31 от Закона за защитата и въоръжените сили на Р България – правоъгълна плочка с надпис „ Афганистан 2019 година “ на целия персонален състав на контингента. В рамките на церемонията по посрещането на военнослужещите бяха връчени и други оценки от името на министъра на защитата, началника на защитата, командващия на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски.
37-ият контингент на Българската войска, взел участие в задачата в Афганистан, е в състав 158 военнослужещи от 3-ри Механизиран батальон – Благоевград и 10-ти Механизиран батальон – Враца от състава на Бригадно командване и матове от военните формирования на въоръжените сили на Р България. Национален пълководец на контингента е полковник Митко Димитров, помощник-национален пълководец е полковник Румен Стамов, а пълководец на ротата за защита е майор Калоян Стоянов от 10-ти механизиран батальон – Враца от състава на Бригадното командване.
По време на формалното посрещане на завърналите се от задачата български военнослужещи стана ясно, че контингентът е изпълнявал своите задания в Афганистан от 2 декември 2018 година до 28 май 2019 година. По време на задачата са били изпълнени следните задания: подготовка, съветване и подкрепяне на военнослужещи от афганистанската национална армия; защита и сигурност на пропускателния режим въз основата Кандахар и защита на афганистанските военнослужещи при образованието им за работа с безпилотен летателен уред.
Заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави завърналите се военнослужещи. „ Преди 6 месеца през ноември навръх това място изпратихме тези момчета и девойки, с цел да вземат присъединяване в задачата „ Решителна поддръжка “ в Афганистан и да показват нашата страна. Днес, представители на висшето военно управление, на разнообразни щабове от Българската войска, обществеността на Благоевград, поданици и посетители, както и ваши близки сме тук, с цел да ви кажем „ Добре пристигнали, скъпи войни “, сподели още генерал-лейтенант Димитър Илиев. Тържественото посрещане на военнослужещите приключи с водосвет, който бе отслужен от свещениците от храм „ Въведение Богородично “ – Благоевград отец Андон Шавулев и Петър Стефанов.

„ Фокус “ напомня :
На 29 ноември 2018 година още веднъж на площад „ Македония “ в Благоевград се състоя изпращането на 37-ия контингент на Българската войска в Афганистан. На тържествената гала участваха министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов, заместник-кметът на Община Благоевград Иво Николов, ръководителят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков. Тогава министър Каракачанов съобщи, че изпращаме следващият български контингент в Афганистан, който би трябвало да извършва рискова задача. Той добави, че всички ще се молим за тяхното здраве и живот. Министър Каракачанов връчи на командира на контингента полковник Митко Димитров икона на Свети Георги Победоносец, с цел да ги пази и да върне всички бойци живи и здрави вкъщи. По време на тържествения обред министърът на защитата Красимир Каракачанов награди ефрейторите Десислав Йорданов, Евгени Георгиев и редови войник Кристиян Георгиев от състава на Бригадното командване – Благоевград, които на 11 септември са избавили възрастен човек при пожар в село Пиперков чифлик, област Кюстендил.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР