Благодаря ви за комплимента - за това, че очаквате, че

...
Благодаря ви за комплимента - за това, че очаквате, че
Коментари Харесай

С отслабването на мерките ще има влошаване на ситуацията

Благодаря ви за комплимента - за това, че очаквате, че ще можем да създадем оценка на едно ново заболяване, в нова обстановка.

Така отговори ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски по време на постоянния брифинг в Министерския съвет на въпрос каква би била цената, която ще платим за отварянето на парковете и опциите за разходки.

Той обаче бе безапелационен, че с отслабването на ограниченията ще има утежняване на обстановката, без значение от това, че става дума за открити пространства. Ген. Мутафчийски даде образец с мачове от Шампионската лига, за които се счита, че са причина за взрив в болестта в Италия и Испания (мачът сред Аталанта и Валенсия в Милано и сред Атлетико Мадрид и Ливърпул в Ливърпул – бел. рeд.). От тях са тръгнали ясно проследими вериги на болни, стигнали и до България.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев посочи, че става дума за мъж от Бургас, бил на един от злощастните мачове. След прибирането му в България се оказало, че той и контактните му лица са инфектирани с ковид.

От своя страна ген. Мутафчийски даде образец с изследване на Харвард, в което е направена прогноза по какъв начин ще се живее в бъдеще с ковид. Ще има пикове и спадове на заболяването (по време на брифинга ген. Мутафчийски онагледи с графика по какъв начин България е претърпяла дребен пик при започване на април, а сега катери идващия ) и ще се наложи да живеем, съобразявайки с това. Трябва да се реши на каква цена това може да се направи и държавните управления би трябвало да намерят воля да вкарват ограничавания, до момента в който спадне заболеваемостта .

В Европейската пътна карта за постепенна анулация на противоепидемичните ограничения, основните акценти са опцията на здравната система да понесе удара от увеличената численост болни вследствие на отслабените ограничения (броят на свободните болнични кревати за приблизително тежки и тежки случаи и леглата в интензивните отделения).

В Израел се подчертава единствено върху броя на интензивните кревати, акцентира ген. Мутафчийски. В същото време означи, че в България б лизо 80% от случаите протичат леко и могат да бъдат лекувани в домашни условия.

А обстановката у нас през последните 24 часа е:

58 са новите случаи на новозаразени с ковид, като 22-ма от тях са настанени в болница. Така общият броят на случаите у нас става 1348 души . В болница се намират общо 301 души, 41 в интензивни отделения.

Починалите са общо 56, като за последните 24 часа има една нова жертва – мъж от Бургас с онкологично заболяване.

Общо излекуваните са 206-ма души, като единствено един е казусът през последното денонощие.

Сред новозаразените вършат усещане 23-има от Плевен, от които 17 души са били контактни на работещите в предприятието „ Мизия”. Девет са новозаразените медици от София, с които общият брой на инфектираните медицински лица става 147 души или 11% от всички инфектирани .

На въпрос за неналичието на инфектирани в областите Търговище и Разград, ген. Мутафчийски означи, че са направени информации с пробонабирането и на локалните районни здравни инспекции са изпратени рекомендации за самодейно търсене. От РЗИ-Разград към този момент са създали 90 проби и не са получили нито един позитивен резултат. От областите, които са доста дейни в пробонабирането, като Видин, Плевен, Кюстендил и София, всеки ден се подава информация, защото там интензивно се работи за туширане на зародилите огнища. Така, в област Кюстендил, да вземем за пример, с изключение на случаите на инфектирани в селата Ресилово и Сапарево , свързани с Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” има нов случай и в село Самораново .

На въпрос дали ще бъдат дадени инструкции за Центровете за настаняване от фамилен вид и за Домовете за възрастни хора, доцент Ангел Кунчев посочи, че в такива институции изолаторите не са наложителни. Министерството на здравеопазването е издало общи инструкции за работата в лечебните заведения и обществените домове и не би трябвало да се чака, че ще има съответни написания за всеки център. Но всеки подобен център има контракт с общопрактикуващ доктор и той взема решение при положение на инфектиран какви ограничения да се подхващат.

По отношение на въздействието на хидроксихлорохина и негативното мнение за него, изразено от работещия в Съединени американски щати български доктор доктор Румен Хичев, ген. Мутафчийски разяснява, че с доктор Хичев са състуденти и той получил преди седмица писмото му за лекарството, с което у нас (в композиция с азитромицин) болестта се лекува. Писмото завършвало, че изгодите и вредите от хидроксихлорохина са 50 на 50. Ген. Мутафчийски за следващ път повтори, че този медикамент би трябвало да се ползва само и единствено в болнични условия, където болният е под непрекъснато наблюдаване – сърдечната му активност се следи непрестанно с екран. Причината - страничните резултати могат да доведат до неочаквана гибел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР