Благодарение на усилията на сектора по реформулиране, потребителите са консумирали

...
Благодарение на усилията на сектора по реформулиране, потребителите са консумирали
Коментари Харесай

Захарта в безалкохолните напитки в България намаля с 15%

Благодарение на напъните на бранша по реформулиране, потребителите са консумирали 3497 тона по-малко захар
Представляваната от Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България промишленост за безалкохолни питиета и бутилирани води у нас регистрира следващо понижение на калориите и захарта в продуктите си за последните 5 години. В резултат на вложените старания по реформулиране, при равнищата на консумация за 2020 година, импортираната в хранителния режим захар от газираните питиета е понижена общо с 3 497 тона или с 15,21%. Това сочат данните от без значение експертно изследване за калоричността на осъществените на българския пазар безалкохолни питиета в наблюдаване на осъществяването на непринудено поетия от производители ангажимент за в допълнение 15% понижаване на захарта, и надлежно калориите, в портфолиото на газираните питиета до 2020 година

С този резултат безалкохолната промишленост става единственият бранш от хранително-вкусовата индустрия, който се отзова на отправения през 2018 година от националните управляващи зов и публично се ангажира пред Научно-експертния съвет към министъра на опазването на здравето за постигането на задачата, дефинирана в Анекса на Европейски Съюз за понижаване на добавените захари, като форсира продължаващото в последните две десетилетия понижаване на захарта и калоричността в бранша на напитките, предлагани на потребителите.

В резултат на вложените старания по реформулиране потребителите в България са консумирали 8,803 милиона по-малко kcal от газирани питиета през 2020 година по отношение на 2019 година, а 65.6% от употребяваните през 2020 година газирани питиета са с формули, които не съдържат захар или калорийното им наличие е образувано от съдържащите се в тях плодове. Средното наличие на захар в продуктите от категорията доближи 3,44 грама на 100 мл.

80% от осъществените през 2020 година артикули от портфолиото на промишлеността у нас са без добавена захар, което значи, че единствено една от пет питиета от развиваните продуктови категории, има в състава си добавена захар. Това способства за спомагателни 6% понижение на каузи на подсладените със захар безалкохолни питиета, по отношение на равнищата от 2015 година, с което промишлеността надгражда предишно осъщественото понижение от 5.78% за интервала 2011 – 2015 година Експертното изследване за калоричността на безалкохолните питиета на пазара у нас регистрира както увеличено предложение на газирани питиета, които не съдържат захар и калории, по този начин и понижение на влаганите количества във формулите с добавена захар приблизително с 6,7 % на 100 ml за последните 5 години.

„ Като част от европейската безалкохолна промишленост UNESDA (Soft Drinks Europe), АПБНБ и нашите членове – водещи компании в бранша, ще продължим да осъществяваме своя принос в възстановяване хранителната среда в страната и да способстваме за осъществяването както на този съответен, само че и на останалите задължения на промишлеността за безалкохолни питиета и бутилирани води в Европа. Разработената методика за оценка на калоричността и захарите в предлаганите на българския пазар питиета и заложеното осъществяване на годишно без значение експертно изследване, ще верифицира напредъка на нашите старания, с цел да могат и обществото, и институциите да наблюдават напредъка на бранша “, сподели Жана Величкова, Изпълнителен шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България.

Секторът на безалкохолните питиета на национално и на европейско равнище следва цялостна тактика за понижаване на захарта в познатите и обичани от потребителите питиета, вкарва техни други възможности без захар, създава нови артикули с ниско калорийно наличие или без калории, поддържа и усилва наличността на питиета в по-малки опаковки, за улеснение контрола на банкет на добавени захари.

„ Текущите тематики в бранша на напитките са извънредно разнородни, в това число и свързани със обществената отговорност и принос към задачите на националната здравна тактика на България. Ангажиментът за понижаване на количеството захар и калории е един от аспектите, в които работим от години и заслужава особено внимание. Производителите на безалкохолни питиета съумяха за следващ път да осъществят ново понижение на междинната енергийна стойност на 100 ml артикул, ангажирайки се да оферират необятна гама от питиета с разнообразни хранителни профили, което е значимо и значимо достижение. То акцентира груповата проактивност и решителност на нашия бранш да способства за по-здравословно и уравновесено хранене и ние ще продължим да прилагаме нововъведения и предоставяме избор на потребителите, изпълнявайки своите обещания. “ сподели Димитър Дългъчев – ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България.

Европейската и в частност българската безалкохолна промишленост реализира забележителен прогрес в подобряването на хранителната среда в поддръжка на изменящото се потребителско търсене и упованията за публичното здраве. Изпълнявайки своите отговорности, предизвиква и другите браншове да се причислят с сходна ангажираност и да ускорят темпото на прогрес за реализиране на мащаб, който да докара до още по-голяма и значима позитивна смяна.



За Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България

Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България показва огромна част от новаторската и динамична безалкохолна промишленост, ползите на компании, производители на питиета, на снабдители на опаковки, първични материали, материали, машини и уреди. Учредена през 1996 година, АПБНБ е дълготраен член на европейските браншови структури на бутилировачите на вода (NMWE), на производителите на безалкохолни питиета (UNESDA) и на производителите на сокове и нектари (AIJN).

Основна цел е поддържането на корав ангажимент за обезпечаване представителството на ползите на промишлеността в консултациите, провеждани с националните и други органи и институции (вкл. европейски и международни). Работи се интензивно и за прогресиращото развиване на продуктовите категории и за повишение на познанието и разбирането измежду обществото за безвредната им консумация.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР