Благодарение на усърдната работа на коалицията и вещината, която демонстрираха

...
Благодарение на усърдната работа на коалицията и вещината, която демонстрираха
Коментари Харесай

В Ирак и Сирия били останали по-малко от 1000 бойци на ИДИЛ

Благодарение на усърдната работа на обединението и вещината, която демонстрираха нашите сътрудници в Ирак и Сирия, в зоната на нашите интервенции са останали по-малко от 1000 бойци на "Ислямска страна ", множеството от които са преследвани в пустинните региони на Източна Сирия и Западен Ирак, сподели интернационалната коалиция, водена от Съединени американски щати, в имейл, изпратен до Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

В тази оценка не се вземат поради регионите под контрола на силите на президента Башар Асад.

Предвожданите от Съединени американски щати сили споделиха на 5 декември, че са останали по-малко от 3000 бойци, което значи, че за три седмици броят им е намалял с две трети. Коалицията съобщи, че множеството от тях са били убити или пленени, само че отхвърли да "спекулира " и не отговори дали има опция бойци на джихадистката формация да са избягали в други страни.

На собствен ред външният министър на Русия Сергей Лавров удостовери, че най-трудното в битката с "Ислямска страна " в Сирия е към този момент зад тила ни. На дневен ред, по думите му, предадени от ТАСС, е битката с терористичната формация " "Джебхат ан-Нусра ".

Началникът на Генералния щаб на съветските въоръжени сили в това време упрекна Съединените щати, че образоват някогашни бойци на групировката "Ислямска страна " в Сирия и че пробват да дестабилизират страната, съобщи Ройтерс.

Твърденията на военачалник Валерий Герасимов, направени в изявление за в. "Комсомолская истина ", се отнасят за американска военна база при граничния пункт сред Сирия и Ирак "Танф ".

Русия споделя, че американската база е противозаконна и че покрайнините й са се трансформирали в "черна дупка ", където екстремисти работят гладко.

Съединените щати настояват, че "Танф " е краткотрайна база, употребена за обучаване на партньорски въоръжени формирования за битка против "Ислямска страна ". Според Герасимов обаче Съединени американски щати образоват някогашни бойци на групировката, които в този момент се назовават "Нова сирийска войска " и с други имена.

Той добави, че огромен брой екстремисти и някогашни бойци на "Ислямска страна " са обучавани в североизточния град Шадади, където по думите му също има американска база.

Съединени американски щати оглавяват интернационална коалиция, която нанася въздушни удари от 2014 година, а американски военни поучават на терен иракските държавни сили, както и кюрдски и арабски въоръжени формирования в Сирия, напомня Ройтерс.

"Ислямска страна " загуби тази година по-голямата част от територията, която контролираше в Сирия и Ирак.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР